Dr. Gabriel Mitroi, MedLife: "Îndepărtarea precisă a focarelor profunde de endometrioză, menținând fertilitatea pacientei, este unul dintre beneficiile intervenției cu robotul da Vinci Xi"

Timpul mediu de așteptare pentru un diagnostic de endometrioză este de între șapte și nouă ani, timp în care femeile suferă de dureri severe și lipsă de confort în viața de zi cu zi. Cu toate acestea, dacă acestea ajung la un centru specializat, medicii calificați pot transforma radical experiența pacienților, reducând riscurile de eșec în tratamente și intervenții chirurgicale ineficiente. „Când intervenția este realizată corect, cu eliminarea profundă a focarelor de endometrioză și nu doar a celor de suprafață, simptomele dispar, iar riscurile de recidivă se diminuează semnificativ. Datorită robotului da Vinci Xi, precizia actelor chirurgicale este mult îmbunătățită, iar riscurile sunt semnificativ reduse“, explică dr. Gabriel Mitroi, medic primar ginecolog și specialist în chirurgia endometriozei, la MedLife Bucharest Endometriosis Center.
„Am trăit toată viața cu dureri insuportabile. Durerile menstruale erau extrem de intense, iar medicii îmi spuneau mereu că sunt normale. Am avut și manifestări digestive și urinare. Până să ajung la Centrul de Endometrioză, am suferit trei intervenții chirurgicale realizate de specialiști neexperimentați în endometrioză. După fiecare operație, durerile au revenit, iar intensitatea lor a crescut.” Aceasta este povestea Roxanei, una dintre pacienții care a reușit să se vindece de endometrioză grație echipei de la MedLife Bucharest Endometriosis Center, o experiență comună pentru multe femei care caută ajutor în această situație.
Numărul femeilor afectate de endometrioză este semnificativ. Conform estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății, una din zece femei de vârstă fertilă suferă de această afecțiune ginecologică, care, în realitate, implică mai multe specialități medicale. „Susțin că endometrioza ar putea fi mai frecventă, dar nu este întotdeauna diagnosticată sau se prezintă în forme asimptomatice“, afirmă dr. Mitroi.
Când ar trebui să suspectăm endometrioza?
Există multe neclarități în privința endometriozei, atât în rândul pacienților cât și al medicilor care nu sunt specializați în tratarea acestei afecțiuni. Deși tehnologia modernă permite un diagnostic precis și un tratament adecvat, multe femei continuă să îndure dureri severe, primind tratamente și intervenții care nu oferă rezultate.
Aceasta explicația pentru care, alături de simptomele precum: dureri severe în timpul menstruației, dureri în timpul actului sexual, probleme digestive și urinare, infertilitate, Organizația Mondială a Sănătății subliniază și impactul psihic al bolii, inclusiv depresia și anxietatea.
În medie, femeile suportă durerile severe timp de șapte până la nouă ani până la diagnosticul de endometrioză, conform unei publicații din revista „Cureus“. «Femeile cu endometrioză care prezintă simptome gastrointestinale ajung frecvent la gastroenterolog. Există multe cazuri de endometrioză intestinală care generează simptome similare cu cele ale colonului iritabil. Pacientele care au probleme urinare ajung la medicul urolog, în timp ce alte femei pot fi trimise la psiholog, pentru că li se sugerează că durerea este imaginară, când, de fapt, endometrioza ar trebui să fie una dintre primele suspiciuni, dat fiind că este o boală comună și complexă“, conchide expertul.
Femeile care suferă de durerea prediagnostic, care durează ani de zile, pot experimenta complicări dacă nu se adresează unui centru specializat. „Centrul nostru și-a câștigat reputația datorită intervențiilor reușite, iar pacientele acum știu unde să caute ajutor. Din păcate, dacă ajung târziu, stadiul bolii este deja avansat“, completează dr. Mitroi.
Toate complicațiile sunt de obicei tratate într-o singură intervenție.
La MedLife Bucharest Endometriosis Center sunt tratate cazuri de la forme simple de endometrioză superficială până la cazuri foarte complexe. „Cazurile complexe pot include noduli intestinali care necesită dublă rezecție intestinală, rezecție de colon sigmoid, rezecție rectală și ileo-cecală. Este un tip de caz extrem de complex care necesită îndepărtarea a două porțiuni din intestin, fiind implicate și uretere sau ligamentele utero-sacrate afectate, precum și noduli pe vezică. Întâlnim adesea toate aceste complicații într-un singur caz“, detaliază dr. Gabriel Mitroi.
Un avantaj considerabil când apelăm la un centru specializat în endometrioză este că toate aceste complicații pot fi tratate în cadrul unei singure intervenții. Cu cât se efectuează mai multe intervenții, cu atât femeia riscă să dezvolte aderențe (țesut care se formează în procesul de vindecare, dar care pot provoca durere).
Metodele chirurgicale utilizate în tratamentul endometriozei.
Intervenția chirurgicală pentru eliminarea leziunilor endometriozice poate fi efectuată prin metode clasice, laparoscopice sau cu ajutorul robotului da Vinci Xi. La MedLife Bucharest Endometriosis Center, din 2018 până în prezent, abordarea clasică nu a fost utilizată ca primă opțiune pentru cazurile de endometrioză. „Intervențiile clasice au fost folosite doar în situații foarte complexe, în care au fost identificate mase tumorale mari, ce nu puteau fi eliminate laparoscopic. În cele mai multe cazuri, intervenția se desfășoară laparoscopic sau, mai recent, robotic“, explică medicul.
Deși în România persistă mitul conform căruia îndepărtarea uterului este necesară pentru a scăpa de endometrioză, specialistul subliniază: „Îndepărtarea precisă a focarelor profunde de endometrioză, păstrând fertilitatea pacientei – aceasta este procedura chirurgicală optimă pentru endometrioză“.
Intervențiile chirurgicale cu ajutorul robotului da Vinci Xi sunt cele mai precise. Mișcările chirurgicale sunt controlate de medic de la o consolă, iar gesturile sunt replicate de brațele robotice cu o precizie și stabilitate superioară. Brațele robotice pot roti la 360 de grade, permițând efectuarea unor gesturi chirurgicale complexe cu mare ușurință.
În plus, vizualizarea video este de calitate 3D înaltă, permițând identificarea detaliată a structurilor fine, inclusiv a vaselor de sânge și nervilor pelvini. Robotul asigură chirurgului o îmbunătățire a preciziei și minimizează riscurile intra- și postoperatorii. De asemenea, suturile sunt realizate cu o mai mare ușurință.
Un alt avantaj major al robotului este reducerea efortului chirurgical, care permite medicului să rămână concentrat mai mult timp datorită poziției confortabile la consolă. Acest lucru este crucial în cazurile complexe, unde intervenția poate dura până la 10 ore.
De asemenea, intervenția robotică este extrem de utilă pentru pacienții cu indice de masă corporală ridicat și are o rată de conversie mult mai mică la o intervenție chirurgicală clasică comparativ cu tehnica laparoscopică.
Pacientele operate de endometrioză pot avea copii?
Un medic competenț poate gestiona cu grijă fertilitatea femeii, mai ales dacă aceasta își dorește copii. Chiar și în cazul chisturilor endometriozice pe ovare, intervenția se concentrează pe îndepărtarea strictă a chisturilor, menținând astfel fertilitatea.
„Multe dintre paciente au reușit să rămână însărcinate după operație, chiar și în urma intervenției pe ovar. Desigur, rezerva ovariană poate scădea, mai ales dacă a fost necesară excizia unei porțiuni din ovar, dar boala este eliminată complet, iar șansele de sarcină rămân“, subliniază dr. Mitroi.
Endometrioza poate recidiva după intervenție.
Atâta timp cât femeia este de vârstă fertilă, există riscul ca leziunile de endometrioză să reapară, boala având un caracter recidivant. Totuși, „acest risc este semnificativ redus atunci când intervenția este efectuată corect, cu îndepărtarea profundă a focarelor de endometrioză“, afirmă specialistul.
Dacă pacientă sufră de endometrioză ovariană, riscul de recidivă poate fi mai mare, dar poate fi gestionat cu tratamen hormonal, inclusiv anticoncepționale combinate.
Multe femei care beneficiază de intervenții chirurgicale corecte pentru endometrioză uită de durerile resimțite anterior, pot avea o viață normală și pot deveni mame, dacă își doresc.
Despre avantajele unui diagnostic timpuriu, un tratament corespunzător și inovațiile recente în tratamentul chirurgical al endometriozei va fi discutat într-o conferință organizată de Asociația Eu și Endometrioza, împreună cu MedLife, pe 29 martie, începând la ora 18:00, la Hotel Novotel. Evenimentul este adresat atât pacientelor, aparținătorilor lor, cât și cadrelor medicale.
***
Află informații suplimentare despre subiecte medicale în secțiunea Facem România bine.
Acest articol este sprijinit de MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private din România, având scopul de a informa și inspira pentru un stil de viață sănătos.
Sănătatea este principala sursă de fericire a românilor. La MedLife, satisfacția pacienților ne inspiră și ne determină să oferim soluții medicale de înaltă calitate.
Indiferent de specialitate, la MedLife ești binevenit să găsești medici competenți, care beneficiază de tehnologie avansată și o infrastructură modernă, asigurând o îngrijire personalizată pentru fiecare pacient.
Pentru mai multe informații despre toate serviciile disponibile, vizitează www.medlife.ro.
Articol sprijinit de MedLife