Elon Musk, acuzat de fraudă în achiziția Twitter de către SEC
Comisia pentru Bursă și Valori Mobiliare din Statele Unite (SEC) a inițiat o acțiune legală marți împotriva antreprenorului Elon Musk, acuzându-l de fraudă în legătură cu achiziția Twitter din 2022, conform raportărilor de la CNBC și Business Insider.
CEO al Tesla și SpaceX, Musk a finalizat achiziția Twitter pentru 44 de miliarde de dolari la sfârșitul anului 2022, ulterior redenumind platforma în „X” în 2023. Conform documentelor depuse de SEC, înainte de finalizarea acestui proces, Musk a acumulat peste 5% din acțiunile Twitter, ceea ce ar fi necesitat divulgarea publică a intensității sale deținerii în termen de 10 zile de la atingerea acestui procent.
Pe 4 aprilie 2022, cu unsprezece zile după termenul stabilit, Musk a dezvăluit public participația sa printr-un raport trimis la SEC, confirmând că deține peste 9% din acțiunile Twitter.
Se menționează în plângere că în acea zi, prețul acțiunilor Twitter a crescut cu mai mult de 27% comparativ cu prețul de închidere din ziua precedentă.
SEC afirmă că Musk a investit peste 500 de milioane de dolari pentru a cumpăra acțiuni Twitter între obligația sa de a raporta și momentul faptului că a făcut această dezvăluire, permițându-i să achiziționeze acțiuni la prețuri „artificial scăzute.” Conform autorității de reglementare, Musk a plătit acționarilor Twitter cu mai mult de 150 de milioane de dolari mai puțin decât ar fi fost corect.
Reacția lui Elon Musk: „Prostii”
Plângerea civilă prezentată de SEC în fața unei instanțe din Washington D.C. sugerează că investitorii ar fi acționat diferit dacă ar fi fost informați despre achiziția și intențiile lui Musk de a prelua Twitter.
După depunerea plângerii, Musk a comentat pe platforma „X”, denumind SEC o „organizație complet disfuncțională” care se concentrează pe „prostii”, ignorând infracțiuni mai serioase.
Luna trecută, Musk a menționat pe „X” că a fost presat de SEC să accepte un acord federal, subliniind că dacă nu cedează în 48 de ore, se va confrunta cu acuzații suplimentare legate de achiziția Twitter.
Reacționând la actuala plângere, avocatul lui Musk, Alex Spiro, a declarat că SEC nu poate să dezvăluie un „caz real” și că acțiunile acesteia sunt rezultatul unei campanii de ani de zile de „hărțuire” a clientului său.
Discuțiile despre reglementările SEC
SEC a desfășurat în ultimii ani numeroase investigații privind activitățile lui Musk, cel mai notabil caz fiind cel din 2018 în legătură cu Tesla. Autoritatea de reglementare s-a autosesizat după ce Musk a anunțat pe rețelele de socializare că a obținut finanțare pentru a desființa public compania.
Atunci, Musk a ajuns la o înțelegere cu SEC pentru a încheia investigația, plătind o amendă de 20 de milioane de dolari, în timp ce el a renunțat la funcția de președinte al consiliului de administrație al Tesla.
De asemenea, Musk a acceptat ca un consultant juridic al Tesla să aprobe anumite mesaje pe care le publica, pe rețeaua socială Twitter, acum cunoscută sub numele de „X”.
Ulterior, Musk a încercat să conteste această clauză în instanță, avocații săi susținând că acest lucru contravine dreptului său la liberă exprimare. În documentele depuse de avocați, această cerință a fost descrisă ca o „botniță impusă de guvern”.
Musk se pregătește pentru o influență semnificativă la Casa Albă
După pierderea inițială în instanță din 2018, Musk a suferit împreună cu apelurile din 2022 și 2023. Ultima decizia a reiterat că Musk a ales liber să accepte verificarea postărilor sale și nu poate anula clauza pur și simplu deoarece s-a răzgândit.
Avocații lui Musk au încercat să aducă cazul în fața Curții Supreme a SUA, dar judecătorii au decis anul trecut să nu mențină cazul pentru examinare.
Conform CNBC, Musk se află acum la mai puțin de o săptămână de a dobândi o influență semnificativă la Casa Albă, având în vedere începutul celui de-al doilea mandat al președintelui ales Donald Trump pe 20 ianuarie.
Musk, care a fost un susținător financiar principala al lui Trump, este pregătit să conducă un departament de consultanță axat pe reducerea reglementărilor, inclusiv a celor ce afectează propriile sale companii.