Expert bulgar: „În cazul în care Rusia provoacă NATO, aceasta se va întâmpla în Marea Neagră”. Care sunt măsurile pregătite de Alianță în România și Bulgaria
Yordan Bozhilov, președintele Forumului de Securitate de la Sofia și fost ministru adjunct al apărării, afirmă că forțele NATO sunt insuficiente în Marea Neagră, care se dovedește a fi cea mai vulnerabilă la amenințările rusești. El menționează că Alianța își concentrează mai mult atenția pe regiunea Baltică în loc de țările de la flancul estic și explică motivele acestei abordări.
Tensiunile din Marea Neagră, agravarea situației militare și tranziția forțelor armate din Bulgaria și România necesită măsuri suplimentare pentru garantarea securității regionale.
Agresiunea militară a lui Vladimir Putin împotriva Ucrainei a confirmat vulnerabilitatea țărilor de pe flancul estic, inclusiv România și Bulgaria. În acest context, s-au creat patru grupuri de luptă în Bulgaria, România, Slovacia și Ungaria, replicând modelul grupurilor din Polonia, Lituania, Letonia și Estonia, fondate după anexarea Crimeei în 2014.
„Recent au fost luate decizii politice în cadrul Summiturilor NATO de la Madrid (2022) și Vilnius (2023) pentru a întări rapid postura de descurajare și apărare, îndeplinind în același timp obiectivele fundamentale ale Alianței, în special în ceea ce privește apărarea colectivă,” a declarat Ministerul Apărării.
„Țările baltice se unesc puternic”
Dinamica tensionată din Marea Neagră și apropierea de activitățile militare necesită măsuri ferme pentru a îmbunătăți securitatea regională.
Yordan Bozhilov a subliniat că „țările baltice comunică foarte coerent și acest lucru determină NATO să-și concentreze eforturile mai mult în zona baltică. În contrast, Marea Neagră rămâne extrem de expusă provocărilor și acțiunilor militare din partea Rusiei. Bulgaria, România și Turcia nu au ajuns la un consens cu privire la funcția NATO în Marea Neagră,” a subliniat expertul.
Bozhilov a adăugat că, în eventualitatea în care Rusia decidă să provoace NATO, aceste acțiuni se vor desfășura în Marea Neagră.
„Cel mai apropiat de faza de ostilități, Rusia dispune de resurse semnificative, iar forțele NATO rămân insuficiente, în mare parte din cauza politicii Turciei de a restricționa accesul navelor NATO din afara Mării Negre,” a explicat el.
Colaborarea dintre Bulgaria și România este, prin urmare, esențială pentru Alianță, consolidându-se de-a lungul timpului, dar având în continuare multe domenii de dezvoltare, inclusiv în sfera securității în Marea Neagră și acțiunile acestora în cadrul NATO.
Ministerul Apărării român a subliniat că, pentru a avea o postură aliată credibilă și eficientă, elementele cheie includ asigurarea sprijinului logistic pentru punerea în aplicare a planurilor de apărare adoptate la Vilnius. Aceasta implică îmbunătățirea mobilității militare și România, alături de alte state din regiune, inclusiv Bulgaria, colaborează activ în acest sens.
Grupurile de luptă NATO
Consolidarea flancului estic este realizată prin desfășurarea grupurilor de luptă NATO în România și Bulgaria.
Italia este țara cadru pentru grupul de luptă din Bulgaria, în timp ce Franța coordonează grupul din România. Există planuri pentru a dezvolta aceste grupuri în brigăzi, în funcție de necesitate.
Ambele țări trebuie să pregătească infrastructura necesară. Bulgaria a ales zona militară „Kabile” de lângă Yambol pentru grupul de luptă, iar România a stabilit baza grupului la Cincu, în județul Brașov.
„Ambele inițiative au scopul de a permite găzduirea unui număr mai mare de militari NATO,” a subliniat Bozhilov.
Scopul desfășurării de forțe NATO suplimentare este de a întări capacitatea de apărare, având în vedere că țările de pe flancul estic dispun de cele mai reduse capacități de apărare.
„Aceasta va spori, de asemenea, descurajarea. Grupurile de luptă nu sunt formate din forțe naționale. Creșterea acestor forțe ar putea deveni necesară în funcție de situație, iar NATO are și planuri secrete pentru acțiuni de urgență. Cel mai esențial este ca NATO să mențină un potențial de descurajare,” a concluzionat expertul.
Obiectivul de 4.000 de militari până în 2025
Grupul de luptă desfășurat în România, coordonat de Franța, are planuri de dezvoltare până la nivelul brigăzii, cu aproximativ 4.000 de militari în 2025. În prezent, numărul acestora este de aproximativ 1.000.
Franța va contribui cu majoritatea forței, incluzând 50 de tancuri Leclerc și echipamente precum obuziere Caesar, sisteme de rachete LRU echivalente cu HIMARS și diverse vehicule blindate.
Alte națiuni participante includ România, Portugalia, Belgia și altele.
România va suporta costurile pentru găzduire, dezvoltarea bazei, logistică, precum și costurile operaționale. Alte țări, precum Franța, vor acoperi costurile specifice pentru echipamente.
În același timp, în România se construiește cea mai mare bază NATO din Europa, cu un buget estimat la 2,5 miliarde de euro, destinată pentru 10.000 de militari.
Baza aeriană Mihail Kogălniceanu, situată la 12 kilometri de stațiunea Mamaia, joacă un rol în consolidarea securității aeriene, fiind destinate desfășurării avioanelor de luptă aliate.
Ministerul Apărării a precizat că, conform H.G. nr. 781 din 4 noiembrie 2019, valoarea totală a investiției este de 12,17 miliarde lei, cu o durată estimată de implementare de 20 de ani, finanțată din bugetul de stat și surse legale.
Aspectele grupului de luptă din Bulgaria
Bulgaria trebuie să finalizeze pregătirea bazei „Kabile” pentru desfășurarea unei brigăzi NATO multinaționale.
Proiectul se confruntă cu întârzieri semnificative, cu costuri estimate de peste 100 de milioane leva (50 milioane euro). Bulgaria colaborează cu agenția de întreținere NATO pentru proiectare, ceea ce a generat întârzieri suplimentare.
Din cauza problemelor sistemice cu care se confruntă Ministerul Apărării Bulgar, proiectele mari devin din ce în ce mai costisitoare și sunt adesea asociate cu suspiciuni de corupție.
Până când baza va fi finalizată, militarii vor fi cazați în corturi și în condiții temporare.
În prezent, un grup de luptă NATO este staționat în Bulgaria, dar acesta trebuie transformat în brigadă.
Conform standardelor NATO, un grup de luptă are aproximativ 1.300 de soldați, în timp ce o brigadă include aproximativ 5.000.
Grupul de luptă din Bulgaria este condus de Italia și include, alături de Bulgaria, forțe din Statele Unite, Muntenegru, Grecia, Albania, Macedonia de Nord și Turcia.
Posibilitățile de cooperare între Bulgaria și România
Yordan Bozhilov subliniază că Bulgaria și România au realizat progrese semnificative, având acorduri de cooperare și poliție aeriană, dar există potențial pentru mai multe inițiative.
„Comunicarea este foarte bună, dar ambele state pot colabora mai strâns. Ar trebui să desfășurăm mai multe exerciții comune și să implementăm proiecte comune, inclusiv în ceea ce privește achizițiile de echipamente militare,
a afirmat el.
Discuțiile privind achizițiile comune de armament au avut loc de-a lungul anilor, dar din cauza diverselor interese de afaceri, aceste inițiative nu au fost încă realizate.
–
Proiectul PULSE este o inițiativă europeană dedicată promovării parteneriatelor transfrontaliere între jurnaliști, co-finanțată de Comisia Europeană. Acesta colaborează cu instituții de prestigiu din Europa pentru abordarea problemelor de securitate și cooperare regională.