Experții din energie avertizează Guvernul că scumpirile la electricitate sunt inevitabile, iar proiectele strategice vor deveni neprofitabile din cauza „taxei pe stâlp”

Experții din energie avertizează Guvernul că scumpirile la electricitate sunt inevitabile, iar proiectele strategice vor deveni neprofitabile din cauza „taxei pe stâlp”
Foto: Mark Gusev | Dreamstime.com

Impozitul pe construcții se va traduce într-o creștere a prețului energiei electrice pentru toți consumatorii, atât casnici, cât și non-casnici, conform unui document adresat Guvernului de către specialiști din domeniul energetic. De asemenea, proiecte de amploare, precum Neptun Deep și retehnologizarea Unității 1 de la Cernavodă, vor fi afectate negativ.

Documentul a fost transmis luni dimineață către Guvern și partidele din coaliție, înainte ca proiectul ordonanței să prevadă inițial un impozit de 1,5% pe construcții. Ulterior, Executivul a fost de acord cu acest impozit, dar cu reducerea sa la 1%.

Iată principalele idei din documentul destinat Guvernului de către sectorul energetic:

  • Noul impozit reprezintă o cheltuială ce se va regăsi în prețul energiei electrice, în toate platformele de tranzacționare, afectând în mod direct facturile consumatorilor casnici și non-casnici;
  • Toate studiile de fezabilitate pentru investițiile strategice în producția de energie electrică și gaze naturale vor necesita revizuiri, iar valorile deja stabilite vor trebui recalibrate. Există riscul ca mari investiții să devină neprofitabile, iar indicatorii tehnico-economici vor necesita modificări, ce vor afecta proiecte în hidroenergie, explorare și exploatare gaze naturale, precum și surse regenerabile;
  • Producătorii de energie vor suporta costuri suplimentare din cauza acestui impozit, iar alte companii vor avea, de asemenea, de suferit din cauza creșterilor de costuri, inclusiv pentru apă uzinată, cu o sumă estimată de circa 35 milioane lei pentru Hidroelectrica;
  • Sprijinul constant și crescut oferit Moldovei și Ucrainei de către furnizorii de energie electrica și gaze naturale va amplifica presiunea asupra sistemului energetic românesc, ceea ce înseamnă că introducerea de noi obligații ar putea duce la nerespectarea unor reglementări legale și clauze contractuale.

Impactul „taxei pe stâlp” asupra proiectelor energetice majore, inclusiv Neptun Deep și retehnologizarea Unității 1 de la Cernavodă

De asemenea, estimările preliminare realizate de anumite companii sugerează o scădere a prețului acțiunilor cu cel puțin 7-10%, corelată și cu creșterea impozitului pe dividende la 10%. Aceste pierderi vor afecta direct fondurile de pensii și investițiile persoanelor fizice care dețin acțiuni.

Investițiile semnificative deja anunțate și aflate în diferite etape de dezvoltare vor fi afectate, inclusiv:

  • proiectul Neptun Deep
  • retehnologizarea Unității 1 de la Cernavodă
  • amenajarea hidroelectrică de la Bumbești – Livezeni
  • implementarea programului nuclear convenit cu partenerii internaționali

Executivul a aprobat „taxa pe stâlp” cu o ajustare a valorii: impozitul va fi de 1% în loc de 1,5%. Detalii privind momentul în care se vor efectua primele plăți vor fi anunțate de ministrul de Finanțe.

Sursa foto: Dreamstime

Recomandari
Show Cookie Preferences