Falimentul Euroins ajunge la CEDO: EIG acuză decizii premature în procesul de retragere a licenței RCA

Falimentul Euroins ajunge la CEDO: EIG acuză decizii premature în procesul de retragere a licenței RCA
Euroins, Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Euroins Insurance Group AD (EIG), parte a grupului Eurohold, a anunțat joi că va iniția un proces la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) în urma deciziei Curții de Apel București (CAB) din 11 februarie 2025, care a respins apelul EIG privind falimentul Euroins Romania. EIG susține că „această respingere contravine legislației române și europene și împiedică asigurătorul român să beneficieze de un recurs judiciar efectiv”.

EIG a cerut instanței române suspendarea falimentului companiei românești până la pronunțarea instanței privind legalitatea retragerii licenței de funcționare de către autoritatea financiară română ASF.

În februarie 2025, dosarul legat de legalitatea deciziei ASF se află încă în faza inițială, iar pledoariile nu au fost audiate. Totuși, printr-o hotărâre din 9 iunie 2023, instanța română a declarat Euroins România în faliment doar pe baza actului ASF din 17 martie 2023.

„Decizia instanței române reprezintă un dezastru pentru Euroins România”

Reprezentanții EIG afirmă că „declararea falimentului Euroins România de către instanța română, înainte de analiza legalității retragerii autorizației de funcționare de către ASF, contravine legislației române și Codului de procedură civilă, cât și jurisprudenței europene și drepturilor fundamentale stabilite la nivelul Uniunii Europene prin Convenția Europeană a Drepturilor Omului și Carta Drepturilor Fundamentale a UE”.

„Această decizie a instanței române constituie un adevărat dezastru pentru Euroins România, cu toate că instanța nu a stabilit legalitatea revocării licenței. Din această cauză, EIG a solicitat primei instanțe din România să sesizeze Curtea Constituțională a României cu privire la așa-zisa excepție de neconstituționalitate, cererea fiind deja admisă. Așadar, se așteaptă o decizie din partea Curții Constituționale, care nu a fost luată în considerare de CAB.

Deocamdată, motivele respingerii contestației la CAB nu au fost publicate, iar acest act confirmă refuzul primei instanțe de a analiza cererea echitabilă a EIG de suspendare a procedurii de faliment până la o decizie judecătorească în dosarul privind legalitatea retragerii licenței de funcționare a companiei.”, se menționează în comunicat.

Grupul bulgar subliniază că prin recentul său verdict, Curtea de Apel București a confirmat falimentul asigurătorului român pe baza actului ASF, ignorând faptul că acest act este parte a unui proces separat care nu a fost încă soluționat.

„Astfel, instanța română privează complet Euroins România de dreptul la un recurs judiciar efectiv și un proces echitabil, așteptând o decizie din partea Curții Constituționale în legătură cu cererea EIG de pronunțare a excepției de neconstituționalitate, care, de asemenea, a fost neglijată.

EIG continuă să conteste legalitatea deciziei ASF prin care s-a retras licența Euroins România, procesul fiind încă în faza inițială.

În plus, în mai 2024, compania a depus oficial o Cerere de Arbitraj la Centrul Internațional pentru Soluționarea Litigiilor Investiționale (ICSID) din Washington, DC. Valoarea disputei depășește 500 de milioane de euro.

În ciuda litigiilor aflate în curs, EIG reamintește că a înaintat o ofertă publică instituțiilor românești competente pentru a prelua toate cheltuielile curente și viitoare ale Euroins România, incluzând daunele și orice pretenții formulate împotriva asigurătorului român, angajându-se să protejeze drepturile părților afectate.

„Propunerea include asumarea acestei responsabilități de către filiala bulgară a Grupului și executarea contractului de reasigurare existent, semnat de Euroins România și EIG Re, ce acoperă între 87 și 97% din daunele fiecărei părți afectate. Până în prezent, nicio instituție română responsabilă nu a reacționat la această propunere”, mai subliniază grupul bulgar.

Falimentul Euroins, decis definitiv: termenul limită pentru cererile de plată către FGA de 13 mai 2025

Decizia de deschidere a procedurii de faliment pentru Euroins a fost menținută ca fiind definitivă pe 11 februarie 2025, după ce Curtea de Apel a respins apelul fostului lider RCA, conform anunțului Autorității de Supraveghere Financiară. Termenul de 90 de zile în care creditorii de asigurări pot depune cereri de plată la Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) a început să curgă.

Data limită pentru depunerea cererilor de plată la FGA este 13 mai 2025. Dacă dreptul la creanță apare ulterior datei de 11 februarie 2025, termenul de 90 de zile va începe odată cu data nașterii acestui drept, conform art. 14 alin. (1) din Legea nr. 213/2015.

FGA va efectua plăți din resursele sale doar pentru creditorii care au depus cereri de plată complete. Despăgubirile vor fi acordate în limita a 500.000 lei pentru fiecare creanță de asigurare datorată în baza unui contract semnat cu asigurătorul în faliment, conform plafonului stabilit de Legea nr. 213/2015.

FGA va înregistra și soluționa cererile de plată în ordinea în care acestea sunt primite.

Recomandari
Show Cookie Preferences