Finlanda dezvoltă o soluție pentru a contracara bruiajul rusesc, iar numărul perturbărilor a crescut semnificativ într-un singur an

Finlanda dezvoltă o soluție pentru a contracara bruiajul rusesc, iar numărul perturbărilor a crescut semnificativ într-un singur an
Radar în Helsinki Foto: Marko Hannula / Alamy / Profimedia

Cercetători din Finlanda lucrează la un software destinat să contracareze bruiajul sistemelor de poziționare prin satelit, un fenomen care s-a intensificat în țară din 2022, conform declarațiilor șefului proiectului.

Finlanda a observat o creștere a cazurilor suspectate de bruiaj al serviciilor sistemului global de navigație prin satelit (GNSS), inclusiv GPS și Galileo, începând cu 2022, având un impact semnificativ asupra aviației și transportului maritim.

Aceste interferențe au origini în Rusia și au afectat, de asemenea, imagistica spațială utilizată de forțele armate, de gările de frontieră și de sectorul forestier din Finlanda, după cum afirmă autoritățile.

Motivați de necesitatea urgentă de a aborda aceste perturbări, care implică riscuri atât pentru securitate, cât și pentru economie, cercetătorii finlandezi au început să dezvolte un program destinat identificării și atenuării bruiajului intenționat al sistemelor de poziționare prin satelit.

„Vom crea soluții algoritmice adaptate condițiilor noastre, capabile să detecteze interferențele și să informeze utilizatorul final cu privire la prezența unor semnale necorespunzătoare”, a declarat Mika Saajasto, om de știință implicat în acest proiect.

În anul precedent, Finlanda a raportat 2.000 de incidente de perturbare a semnalului GPS, comparativ cu doar 239 în acest an, conform agenției naționale pentru transport și comunicații, Traficom.

Finlanda are o graniță de 1.340 de kilometri cu Rusia și a întărit măsurile de apărare, închizând frontiera în urma invaziei rusă în Ucraina din februarie 2022.

Proiectul, finanțat de Uniunea Europeană, se va desfășura pe parcursul a doi ani în Karelia de Nord, o regiune din estul Finlandei, unde interferențele au fost frecvente, iar Mika Saajasto a menționat că „unele avioane nu au reușit să aterizeze” din cauza acestor probleme.

Recomandari
Show Cookie Preferences