FOTO: Imagini din unul dintre cele mai captivante muzee moderne ale lumii

FOTO: Imagini din unul dintre cele mai captivante muzee moderne ale lumii
Intrarea în Marele Muzeu Egiptean de lângă Giza, FOTO: Universal History Archive / Universal Images Group / Profimedia

La marginea orașului Cairo, „un complex impunător se ridică din nisipuri – o construcție grandioasă realizată de-a lungul decadelor, creată cu un cost impresionant, din blocuri de piatră prelucrate cu precizie și transportate din cariere locale”, conform publicației The New York Times. Reportajul explorează noul Mare Muzeu Egiptean, care va fi inaugurat oficial pe 3 iulie.

Deja majoritatea muzeului este deschisă publicului. Concret, 11 din cele 12 galerii principale de expoziție, alături de o sală de intrare amplă și o scară impresionantă împodobită cu zeci de artefacte, sunt accesibile vizitatorilor.

Cea mai notabilă parte a muzeului – galeriile dedicate lui Tutankhamon, care vor prezenta peste 5.000 de artefacte din mormântul regelui-copil – este în continuare închisă. Momentan, masca funerară din aur a lui Tutankhamon, unul dintre cele mai cunoscute artefacte arheologice, este expusă la vechiul Muzeu Egiptean din Piața Tahrir.

În plus, o anexă separată unde vor fi expuse două bărci regale descoperite în apropierea Marii Piramide în 1954 rămâne inaccesibilă. Cu toate acestea, imaginile din interiorul secțiunilor deschise ale Marelui Muzeu Egiptean sunt descrise ca fiind „copleșitoare”, conform The New York Times.

Se întinde pe 120 de acri, acest muzeu este considerat cel mai mare muzeu arheologic din lume și va expune până la 100.000 de artefacte, după deschiderea galeriilor dedicate comorilor lui Tutankhamon. Acesta este destinat să înlocuiască muzeul de antichități din perioada colonială situat în centrul capitalei, oferind o prezentare modernă și tehnologic avansată a istoriei faraonilor.

Marele Muzeu Egiptean, cel mai mare muzeu de arheologie din lume

Acest proiect, dezvoltat timp de peste două decenii, a fost supus mai multor întârzieri din diverse motive: schimbări politice, crize economice și pandemia de COVID-19. În cele din urmă, muzeul a fost deschis parțial în luna octombrie a anului trecut, după o investiție care a depășit un miliard de dolari de-a lungul anilor.

„Va fi un eveniment grandios, menit să evidențieze bogatul potențial istoric și turistic al Egiptului”, a declarat Ahmed Ghoneim, CEO-ul muzeului, într-un interviu din martie.

După cum a menționat, inaugurarea va avea loc pe parcursul mai multor zile, cu evenimente în întreaga țară. De asemenea, președintele egiptean, Abdel Fattah el-Sisi, l-a invitat deja la festivități pe omologul său american Donald Trump și pe regele Felipe al VI-lea al Spaniei.

„Acesta va fi cel mai mare muzeu arheologic din lume dedicat unei singure civilizații, adică civilizației faraonilor”, a declarat și președintele Egiptului.

Muzeul oferă vedere panoramică asupra piramidelor din Giza

Roísin Heneghan, cofondatoare a Heneghan Peng Architects, echipa responsabilă cu designul muzeului, a menționat că proiectul a fost influențat semnificativ de „peisajul egiptean”, care a contribuit la formarea unei „civilizații bogate”.

„Din diverse puncte din muzeu, se poate observa panoramic piramidele, reamintind despre locul unde au avut loc toate aceste evenimente istorice”, a adăugat ea.

De la statui imense ale faraonilor, la obiecte din viața cotidiană a Egiptului Antic, GEM le va oferi vizitatorilor o călătorie fascinantă prin 7.000 de ani de istorie.

„Acest muzeu se întinde pe 50 de hectare și este, din perspectiva dimensiunii, cel mai mare din lume: de două ori mai mare decât Luvrul și de două ori și jumătate mai mare decât British Museum”, a precizat Ahmed Ghoneim.

La intrarea în clădire, o statuie impresionantă a faraonului Ramses al II-lea, înaltă de 11 metri, se află în atriul mare, care include o scară cu șase etaje.

Pe măsură ce vizitatorii urcă scările, aceștia trec pe lângă o serie de statui ale faraonilor și divinităților, precum și asupra sarcofagelor, până ajung într-o sală vastă cu feronerie care oferă viziuni spectaculoase asupra piramidelor de la Giza.

Muzeul va expune cele mai mari comori ale Egiptului

Printre atracțiile deosebite se numără comorile reginei Hetepheres, mama faraonului Kheops, constructorul Marii Piramide. Tronul ei delicat sculptat, care a fost odinioară ascuns într-o cameră slab luminată a vechiului Muzeu Egiptean din Cairo, construit în 1902, este acum expus cu un accent deosebit.

„Este mult mai bine organizat (comparativ cu vechiul muzeu – n.red.) și avertizat corespunzător. Arhitectura impresionează”, a spus Leon Wolmarans, un turist din Africa de Sud, intervievat de agenția AFP după vizitarea muzeului luna trecută.

Printre cele mai așteptate exponate se numără comorile faraonului Tutankhamon, inclusiv masca sa legendară din aur, care va fi plasată într-o galerie special dedicată.

O altă piesă populare, barca din lemn de cedru, cu lungimea de 44 de metri, îngropată împreună cu Marea Piramidă în jurul anului 2500 î.Hr., nu a fost încă prezentată vizitatorilor.

O a doua barcă, ce se află în proces de restaurare, va oferi o experiență imersivă unică: vizitatorii vor putea observa conservatorii în acțiune pentru următorii trei ani, urmărind în timp real evoluția procesului de conservare.

Recomandari
Show Cookie Preferences