Franța avertizează Statele Unite despre amenințarea rusă în Europa în contextul alegerilor din România

Franța avertizează Statele Unite despre amenințarea rusă în Europa în contextul alegerilor din România
Emmanuel Macron alături de ministrul său de externe Jean-Noel Barrot, în luna februarie la Paris, FOTO: Sameer Al-Doumy / AFP / Profimedia Images

Marți, ministrul francez de externe, Jean-Noel Barrot, a subliniat că pericolul unei posibile agresiuni rusești în Europa „nu este o teorie”. Această afirmație vine în urma comentariilor emisarului american pentru Orientul Mijlociu, care a declarat că nu consideră o astfel de amenințare ca fiind plauzibilă.

În cadrul discursului său, Barrot a évoicat războiul hibrid pe care Rusia îl desfășoară în Europa și a făcut referire la incidentul din decembrie trecut, când România a fost nevoită să suspende prima rundă a alegerilor prezidențiale din cauza acuzațiilor de amestec rusesc.

Steve Witkoff, emisarul american, a afirmat recent că nu consideră că președintele rus, Vladimir Putin, și-ar dori să cucerească întreaga Europă, catalogând această amenințare drept teoretică, deoarece, în viziunea sa, Putin preferă pacea.

Aflați în Singapore, Barrot a respins aceste afirmații, punând accent pe realitatea faptilor.

„Astăzi, Rusia alocă 10% din PIB-ul său bugetului de apărare, un procent ce reprezintă 40% din cheltuielile sale bugetare”, a declarat ministrul francez.

Agresiunea Rusiei se extinde dincolo de Ucraina, subliniază Barrot

Barrot a observat că agresivitatea Rusiei a crescut considerabil în ultimii trei ani, afectând nu doar Ucraina, ci și Franța și alte state europene, inclusiv România, unde campaniile de dezinformare rusă au dus la anularea alegerilor prezidențiale.

Recent, Curtea Constituțională a României a anulat turul întâi al alegerilor prezidențiale din cauza interferenței rusești și a propagandei online în favoarea unui anume candidat.

Barrot a formulat aceste observații înainte ca SUA să anunțe suspendarea pe termen nelimitat a participării României la programul Visa Waiver, care permitea călătorii fără viză în SUA.

El a subliniat că Europa s-a confruntat cu multiple „acte de sabotaj” din partea Rusiei, în special în regiunile estice ale continentului.

„Astfel, agresivitatea Rusiei nu este o chestiune teoretică, ci una concretă, iar multe țări europene au resimțit deja aceste efecte”, a adăugat el.

Franța consideră necesară descurajarea oricărei amenințări la adresa Europei

Ministrul francez a subliniat că, după atacul Rusiei asupra Ucrainei în urmă cu trei ani, „linia frontului” s-a mutat mai aproape de Europa.

„Dorește pace, dar este vital să descurajăm orice amenințare, fie că provine din Rusia sau din alte părți,” a afirmat el.

La începutul lunii martie, Uniunea Europeană a adoptat un plan de mobilizare de până la 800 miliarde de euro în următorii patru ani pentru a îmbunătăți securitatea pe continent și a sprijini Ucraina, în timp ce SUA își reevaluează angajamentul în cadrul NATO.

Barrot urmează să călătorească miercuri în Indonezia și va continua vizita sa în Asia cu o întrevedere în China, programată pentru joi la Beijing și vineri la Shanghai.

Recomandari
Show Cookie Preferences