Franța solicită Comisiei Europene să amenințe SUA cu „butonul roșu” pentru a-și susține poziția în conflictul comercial generat de Trump

Autoritățile de la Paris doresc ca Uniunea Europeană să exercite presiune asupra Washingtonului, abandonând o atitudine de conciliere și slăbiciune, având în vedere că negocierile comerciale transatlantice referitoare la taxele vamale se apropie de un final fără o soluție clară.
Un oficial francez pe probleme comerciale a declarat că negociatorii europeni trebuie „să clarifice că sunt pregătiți să apese butonul roșu” în cazul în care Donald Trump va refuza să accepte condiții favorabile pentru comerțul dintre cele două părți.
Un alt oficial francez a subliniat că Comisia Europeană ar trebui să conștientizeze că se confruntă cu un partener care „îngroașă tensiunile într-un război comercial declanșat de el.”
„De aceea am decis să ne facem auziți și să cerem Comisiei să adopte o poziție fermă”, a afirmat acesta.
Cererile Franței de a avea o abordare mai hotărâtă reflectă presiunea puternică pe care o resimt guvernele, în condițiile în care Trump a modificat regulile comerțului global din ianuarie.
Bloomberg a raportat că inițiativa Franței de a folosi așa-numitul instrument anti-coerciție al UE beneficiază de susținerea a cel puțin șase capitale europene.
Acest instrument a fost conceput pentru a descuraja și, dacă este necesar, pentru a răspunde la acțiuni coercitive provenite din partea statelor externe care folosesc măsuri comerciale pentru a exercita presiuni asupra Uniunii Europene sau a țărilor membre.
Intensificarea negocierilor
În ultimele săptămâni, negociatorii Uniunii Europene au muncit intens pentru a-i convinge pe colegii lor americani să accepte o reducere a taxelor pentru produsele europene înainte de termenul limită de 1 august stabilit de Trump.
Președintele Franței, Emmanuel Macron, va călători miercuri la Berlin pentru a se întâlni cu cancelarul german Friedrich Merz, unde vor discuta despre taxele de 30% pe care Trump le-a impus asupra tuturor produselor din UE, în absența unui acord.
Această taxare ar reprezenta o triplare a actualei taxe de bază de 10% aplicate de SUA produselor importate din Uniunea Europeană.
Deși Merz și colegii săi au solicitat un acord rapid, chiar dacă asta presupune concesii importante pentru a proteja economia Germaniei, Franța își dorește cele mai favorabile condiții.
Oficialii francezi au comunicat că nu critică Bruxelles-ul pentru poziția de negociere avută până acum.
Însă Franța consideră că Uniunea Europeană trebuie să treacă la o atitudine mai fermă acum, deoarece cedarea ar putea să o facă să pară vulnerabilă, afectând astfel șansele de a obține clauze benefice.
„Scopul nu ar trebui să fie realizarea unui acord cu orice preț”
„Franța vizează evoluarea metodei de negociere a Comisiei”, a precizat ministerul economiei.
„Obiectivul nu ar trebui să fie acela de a ajunge la un acord cu orice cost”, a adăugat ministerul.
Marți, ministrul francez al industriei, Marc Ferracci, se va întâlni cu reprezentanții industriei pentru a discuta despre taxele americane, iar ulterior se așteaptă ca atât guvernul, cât și sectorul privat să facă presiuni asupra Comisiei pentru o poziție mai fermă.
Ferracci urmează să adopte o poziție mai dură în discuțiile cu ministra germană a economiei, Katherina Reiche, luni la Berlin, și cu ministrul italian al industriei, Adolfo Urso, joi la Paris.
Ministrul francez al comerțului, Laurent Saint-Martin, a opinat că Uniunea Europeană ar trebui să amenințe cu utilizarea măsurilor puternice disponibile, precum instrumentul anti-coerciție.
Benjamin Haddad, ministrul francez pentru afaceri europene, a afirmat că răspunsul Uniunii ar trebui să includă opțiunea de a utiliza acest instrument, care poate fi activat pentru a impune taxe asupra marilor companii tehnologice din SUA.
Bruxelles-ul ia în calcul o nouă serie de măsuri împotriva SUA, care ar putea afecta și sectorul serviciilor. Totuși, unele țări din Uniunea Europeană se arată reticente, temându-se de o escaladare a conflictului.
Comisarul european pentru comerț, Maroš Šefčovič, a călătorit săptămâna trecută la Washington pentru negocieri, aceasta fiind cea de-a patra sa vizită oficială din februarie.
Vineri, în timpul unei întâlniri cu diplomații UE pentru a le prezenta rezultatele negocierilor, el a anunțat că nu s-a ajuns la un acord, dar discuțiile continuă.