Îmbunătățirea imunității copiilor: mit sau realitate?

Îmbunătățirea imunității copiilor: mit sau realitate?
Cea mai bună modalitate de a menține sistemul imunitar sănătos este să luați măsurile necesare pentru a menține sănătos copilul, printre altele cu o dietă bogată în fructe și legume/ Foto: Luiza Nalimova | Dreamstime.com

Mulți părinți își pun întrebarea legată de metodele prin care pot menține sănătatea copiilor lor și cum pot întări sistemul imunitar pentru a preveni răcelile. Există, într-adevăr, modalități eficace de a face acest lucru? Răspunsul este afirmativ; totuși, nu există soluții magice sau suplimente minune, conform Harvard Health Publishing.

Importanța unei diete sănătoase

Cea mai indicată metodă de a susține un sistem imunitar sănătos este adoptarea unui stil de viață adecvat. Deși poate părea banal, această regulă este dovedită.

Pentru copii, un prim pas esențial este asigurarea unei diete echilibrate. Este recomandat să le oferiți legume și fructe (ideea este de cinci porții zilnic, iar farfuria ar trebui să fie umplută cu jumătate din acestea), cereale integrale și surse de proteine slabe. O dietă sănătoasă include și lactate sau alternative pentru calciu, alături de grăsimi sănătoase, cum ar fi uleiurile vegetale.

În schimb, ar trebui evitate alimentele procesate, cele cu adaos de zahăr și grăsimile nesănătoase, cum sunt cele saturate din produsele de origine animală. Aceasta nu exclude ocaziile în care copilul ar putea consuma prăjituri sau înghețată, însă acestea nu ar trebui să fie parte a alimentației zilnice.

Există, de asemenea, multe suplimente care promit să întărească imunitatea, dar în realitate, ele nu înlocuiesc o alimentație sănătoasă.

Prevenirea infecțiilor nu se face cu suplimente miraculoase

Dr. Gindrovel Dumitra, medic de familie și coordonator al Grupului de Vaccinologie, subliniază că noțiunea de „creștere a imunității” este una greșită. Este un termen care nu își are locul în conversația dintre medic și pacient.

El adaugă că există o tendință, mai ales printre părinți, de a căuta metode de 'creștere a imunității' pentru copii, ceea ce din perspectiva lui este problematic, deoarece a ajuns să devină un subiect comercial.

Conform lui Dumitra, infecțiile nu pot fi prevenite prin suplimente minune, iar vitaminele și suplimentele pot doar să contribuie la echilibrarea sistemului imunitar.

„Acestea pot ajuta la racordarea asigurării unei funcționări adecvate a organismului și, implicit, a sistemului imunitar. Anumite deficiențe – qun ar fi vitamina C sau minerale precum zincul și fierul – pot fi suplimentate pentru a atinge un nivel echilibrat pe care organismul să-l necesite pentru a face față provocărilor,” explică dr. Dumitra.

„Totuși, acest echilibru este necesar pentru a combate bolile, nu pentru a evita infecțiile,” adaugă medicul.

Somnul suficient este esențial pentru copii

Somnul joacă un rol important în reîntregirea organismului, iar copiii nu fac excepție.

Necesarul de somn variază în funcție de vârstă (între 12 și 16 ore pentru sugari și 8 până la 10 ore pentru adolescenți), dar poate diferi de la un copil la altul. Unii au nevoie de mai mult somn, iar alții mai puțin.

Pentru a promova un somn sănătos, limitarea utilizării ecranelor este crucială – pentru adolescenți, recomandarea este ca dispozitivele să fie închise cu o oră sau două înainte de culcare și să nu fie păstrate în dormitor noaptea.

Activitatea fizică regulată este necesară

Exercițiile fizice contribuie la o stare de sănătate bună și la prevenirea îmbolnăvirilor. Este esențial ca copiii să fie activi cel puțin o oră pe zi: nu neapărat prin sporturi organizate, ci prin joacă sau plimbări.

Nu întotdeauna mai mult înseamnă mai bine: în cazul unui copil care se antrenează intens, este important să monitorizați că exercițiile fizice nu îi cauzează epuizare, ceea ce ar putea afecta imunitatea.

Medicul pediatru Mihai Craiu recomandă cel puțin 30 de minute de mers pe jos zilnic, descriindu-l ca fiind cel mai bun „medicament” pentru a susține imunitatea copiilor.

„Părinți, activitatea fizică în aer liber este esențială pentru a combate supraponderalitatea și pentru a îmbunătăți imunitatea copiilor voștri. Înțeleg că timpul este limitat în programul zilnic. Totuși, trebuie să facem priorități și să găsim soluții simple. Aplicați regula celor 30 de minute de mers pe jos zilnic (către și de la grădiniță). Parcați mașina pentru un timp sau optați pentru scări în locul liftului. Există metode care funcționează. Și nu uitați de aportul zilnic de vitamina D3; este crucial în această perioadă,” încheie Mihai Craiu pe pagina de Facebook a Spitalului Virtual pentru Copii.

Foto: Dreamstime.com

Recomandari
Show Cookie Preferences