Impozitare pentru comercianții de naftalină, antigel, lemn sau cărbuni de grătar / Un ordin publicat pe 31 decembrie 2024 în Monitorul oficial stârnește controverse

Impozitare pentru comercianții de naftalină, antigel, lemn sau cărbuni de grătar / Un ordin publicat pe 31 decembrie 2024 în Monitorul oficial stârnește controverse
Bancnote lei românești (Foto: Inquam Photos / Octav Ganea)

Pe 31 decembrie 2024, în Monitorul Oficial a fost publicat un ordin semnat de György Attila, secretar de stat în Ministerul Finanțelor. Acesta introduce reglementări privind impozitul suplimentar pe venituri din petrol și gaze, afectând un număr semnificativ de comercianți prin noile coduri CAEN. Impozitul impus este de 0,5% din veniturile societății.

Prin urmare, toate magazinele care comercializează antigel, ulei de motor, lemn sau cărbuni de grătar sunt obligate să achite acest impozit.

Care este motivul?

După cum a menționat Camera Consultanților Fiscali la sfârșitul anului trecut, codurile CAEN 4671 și 4730 generează confuzie, deoarece ele includ nu doar activități de comerț cu combustibili gazoși și bază de petrol, ci și alte tipuri de combustibili sau produse derivate.

„Astfel, agenții economici care de fapt nu comercializează combustibili gazoși sau pe bază de petrol, dar vând, chiar și în cantități mici, lemn de foc, brichete, peleți, naftalină, uleiuri lubrifiante, antigel sau cărbune, vor fi afectați de acest impozit”, afirmă Camera Consultanților Fiscali.

În acest context, CCF subliniază că diversificarea retailerilor, fie tradiționali sau online, care au avut la finele anului 2023 o cifră de afaceri de peste 50 milioane euro și comercializează asemenea produse este o realitate – de exemplu, magazine de bricolaj, importatori și distribuitori de autovehicule, piese și consumabile auto, supermarket-uri etc.

Problemele au survenit în urma adoptării Legii 290/2024 și OUG 138/2024, care au eliminat plafonul de 50 milioane euro.

„Începând cu 1 ianuarie 2025, contribuabilii ce activează în aceste domenii vor fi obligați să plătească impozitul, indiferent de cifra de afaceri obținută anul anterior, ceea ce va afecta un număr tot mai mare de agenți economici, fără a ține cont de dimensiunea acestora. Acest lucru poate genera probleme financiare semnificative prin creșterea poverii fiscale și ar putea determina o schimbare în strategia comercială, având ca efect eliminarea unor categorii de produse din oferta lor, ceea ce, la rândul său, ar influența prețul și accesibilitatea acestora pe piață”, informează consultantii fiscali.

CCF a adresat Ministerului Finanțelor, la finalul anului 2024, solicitarea de a analiza și clarifica posibilele interpretări legate de această reglementare, atât pentru anul fiscal 2024, cât și în perspectiva anului 2025.

Recomandari
Show Cookie Preferences