Impozitul pe venit pentru punctele gastronomice locale va fi calculat în funcție de normele de venit din 2025

Impozitul pe venit pentru punctele gastronomice locale va fi calculat în funcție de normele de venit din 2025
Bancnote lei, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Persoanele care au înființat puncte gastronomice locale vor fi obligate să declare veniturile prin intermediul Declarației unice, conform unui ordin recent al Ministerului Agriculturii (444/2024) care impune stabilirea unei norme de venit.

Consultantul fiscal Adrian Bența a realizat o analiză concisă a acestui ordin.

El subliniază că un punct gastronomic local este de obicei amplasat în zone turistice tradiționale, unde vizitatorii pot cumpăra sau savura produse alimentare tradiționale.

Reglementarea organizării unui astfel de punct gastronomic local se face prin Legea nr. 412/2023 și modificările ulterioare.

„Din punct de vedere fiscal, persoanele care primesc plăți de la turiști trebuie să achite impozitul pe venit prin utilizarea procedurii normei anuale de venit. Ordinul MADR nr. 444/2024 stabilește valoarea acestei norme de venit pentru anul 2025 la 44.400 lei”, afirmă Bența.

Același ordin stabilește, conform lui, și reduceri procentuale aplicabile acestei norme de venit, având în vedere că persoanele implicate în pregătirea mesei pentru turiști pot avea o anumită vârstă sau pot fi simultan salariați.

Așadar, norma de venit se reduce cu procente cuprinse între 40% și 60% pentru persoanele care pregătesc hrana și au vârsta de peste 50 de ani.

În cazul în care aceste persoane au și statut de salariat, norma de venit va fi redusă cu 70%.

De asemenea, dacă punctul gastronomic local este înregistrat la unitățile sanitare veterinare, norma de venit se va diminua cu 70%.

Recomandari
Show Cookie Preferences