Inaugurarea primului centru integrat pentru managementul obezității în România la Timișoara: „70% din adulți sunt supraponderali sau obezi”

Inaugurarea primului centru integrat pentru managementul obezității în România la Timișoara: „70% din adulți sunt supraponderali sau obezi”
Obezitate Foto: Prazis | Dreamstime.com

La Timișoara s-a deschis primul Centru Integrat de Management al Obezității din România, anunță surse locale. Centrul funcționează în cadrul Spitalului Județean, iar consultațiile sunt decontate integral prin bilet de trimitere de la medicul de familie. Acesta reunește o echipă de medici din diverse specializări, capabili să ofere diagnostice precise și tratamente personalizate pentru fiecare pacient. Echipa multidisciplinară include diabetologi, specialiști în nutriție, endocrinologie, cardiologie, gastroenterologie, dietetică, psihologie, pneumologie, reabilitare medicală și chirurgie metabolică. „Centrul răspunde unei nevoi urgente din societate, având în vedere că obezitatea și supraponderea sunt afecțiuni în continuă creștere. Conform statisticilor, estimăm că 70% din populația adultă din România este afectată de aceste probleme, cu implicații grave și diverse, deoarece obezitatea rar apare izolat. (…) Scopul centrului este de a reuni specialiști din toate domeniile participante în gestionarea obezității, pentru a oferi soluții concrete pacienților. O persoană cu obezitate nu se confruntă doar cu această problemă; există adesea complicații metabolice. Aproximativ 75-80% dintre cazurile de diabet zaharat de tip 2 sunt asociate cu obezitatea. Aceasta poate genera complicații endocrinologice, cardiologice și gastroenterologice”, a declarat Bogdan Timar, coordonatorul proiectului și președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.„Pacientul va fi întâmpinat de un manager de caz, care va efectua o evaluare inițială și va oferi recomandările corespunzătoare, îndrumându-l ulterior către ceilalți specialiști din cadrul centrului. Este important de menționat că, dincolo de îndrumare, un navigator de pacienți va facilita programările la celelalte specialități, va oferi soluții și va îndruma pacienții către cabinete, asigurând astfel un acces simplificat la cele mai înalte standarde de îngrijire medicală”, a adăugat Bogdan Timar. Pacienții vor putea beneficia de consultații gratuite, pe baza trimiterii de la medicul de familie, costurile fiind acoperite de Casa Națională de Asigurări de Sănătate.„Obezitatea este o problemă complexă ce necesită o abordare integrată. Pentru aceasta, ne aliniem standardelor europene de profil, oferind un management integrat. Pacienții vor primi un plan detaliat de măsuri, având în vedere că nu există un medicament unic care să rezolve problema. Astfel, pe lângă tratamentele medicamentoase, pacienții pot necesita un plan nutrițional, activitate fizică, kinetoterapie, uneori intervenții chirurgicale și analize de laborator, toate oferite integrat și gratuit”, a explicat medicul Dorel Săndesc, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” din Timișoara. În județul Timiș, aproximativ 253.000 de persoane se confruntă cu obezitatea, iar numărul diabeticilor se ridică la 49.528.

Imagine: Dreamstime.com.

Recomandari
Show Cookie Preferences