Incertitudinea generată de tarifele impuse de Trump oferă o oportunitate pentru Rusia și impune o schimbare a strategiei UE privind gazele lichefiate

Incertitudinea generată de tarifele impuse de Trump oferă o oportunitate pentru Rusia și impune o schimbare a strategiei UE privind gazele lichefiate
Cisternă de gaz natural lichefiat Foto: Sander Ilvest / imago stock&people / Profimedia

Oficialii Uniunii Europene au abandonat planul de a include o interdicție asupra importurilor de gaze lichefiate rusești în viitoarele pachete de sancțiuni, din cauza opoziției din partea anumitor guverne și a incertitudinii legate de identificarea surselor alternative de aprovizionare, conform declarațiilor unor oficiali europeni pentru Reuters, citate de Agerpres.

Ca alternativă, Comisia Europeană își propune să dezvolte o nouă strategie prin care să elimine dependența blocului comunitar de energia rusă până în 2027.

Detaliile despre această strategie urmează să fie anunțate la începutul lunii mai, însă, în acest moment, informațiile sunt limitate.

Executivul comunitar este așteptat să propună, până în luna iunie, cel de-al 17-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, deși oficialii menționează că procesul de pregătire a măsurilor decurge cu lentitudine.

Comisia a mai discutat despre interzicerea importurilor de gaze lichefiate rusești în luna ianuarie a acestui an, când a fost finalizat al 16-lea pachet de sancțiuni.

Președintele american, Donald Trump, a declarat în repetate rânduri că își dorește ca UE să achiziționeze mai multe gaze din SUA, iar oficialii europeni consideră acest lucru ca un posibil instrument de negociere pentru a convinge administrația americană să renunțe la tarifele aplicate.

Comisarul european pentru Comerț s-a întâlnit luni cu omologul său din Statele Unite pentru a discuta despre începutul negocierilor. Executivul comunitar a menționat că întâlnirea face parte dintr-un exercițiu de clarificare a intențiilor și a adăugat că Washingtonul nu a definitivat încă solicitările.

„Uniunea Europeană își îndeplinește responsabilitățile. Acum, SUA trebuie să își clarifice poziția. Într-o negociere, este esențial ca procesul să fie bilateral,” a declarat Comisia Europeană într-un comunicat de presă.

Un oficial european a menționat pentru Reuters că Bruxellesul nu dorește să riște pierderea gazelor lichefiate rusești din cauza sancțiunilor, astfel își păstrează puterea de negociere.

De asemenea, Comisia Europeană și guvernele statelor membre sunt preocupate de riscul creării unei noi dependențe de SUA, care este al treilea mare furnizor de gaze pentru blocul comunitar, după Rusia și Norvegia.

Recomandari
Show Cookie Preferences