Instabilitatea de pe piețele financiare: Fondurile de investiții primesc sute de apeluri de la investitori/ „E ca și cum aș spune fiicei mele că nu va rămâne cu actualul ei partener”

Instabilitatea de pe piețele financiare: Fondurile de investiții primesc sute de apeluri de la investitori/ „E ca și cum aș spune fiicei mele că nu va rămâne cu actualul ei partener”
Foto: Svetlana Evseeva / Panthermedia / Profimedia

Pe parcursul zilei de luni, fondurile de investiții din România au fost inundate cu apeluri de la investitori inquietați, care doreau să știe ce se întâmplă și dacă ar trebui să renunțe la investițiile lor, deși corecțiile au fost minime, cu excepția pieței din Japonia.

Am discutat cu Horia Gustă, președintele Asociației Administratorilor de Fonduri (AAF), și cu Mihai Purcărea, directorul general al BRD Asset Management, pentru a obține perspective asupra turbulențelor recente.

Horia Gustă a menționat că nu au fost înregistrate retrageri masive de fonduri.

„Este important de precizat că vorbim despre scăderi de aproximativ 3%, în contextul în care indicii bursieri se aflau la maxime istorice. Aceasta este o corecție anticipată, cu excepția situației din Japonia, care a fost influențată de factori suplimentari. Observ că piața japoneză deja își revine”, a explicat el.

Gustă nu se așteaptă ca, în viitorul apropiat, să existe o tendință de vânzare masivă a deținerilor de la fondurile de investiții.

„Investitorii care aleg acțiuni și fonduri de investiții în acțiuni înțeleg riscurile, știind că aceste investiții sunt de lungă durată. Situația actuală nu se compară cu anul 2022, când investitorii din fondurile de obligațiuni s-au panicat din cauza creșterii dobânzilor, în contextul războiului din Ucraina”, a adăugat el.

Gustă a subliniat că investitorii au vândut la acel moment din neînțelegerea faptului că odată cu creșterea dobânzilor, instrumentele din portofoliile fondurilor de obligațiuni se depreci sunt marcate la piață. Ulterior, au revenit pentru cumpărare atunci când dobânzile au scăzut.

Mihai Purcărea (BRD Asset Management): Am primit întrebări dacă este un moment oportun pentru cumpărare

„Nu am avut retrageri de fonduri, adică răscumpărări. Este posibil ca unii investitori să se panicheze dacă corecția va continua. La o scădere de 2-3%, e o reacție normală. Probabil că unii vor răscumpăra din impuls emoțional când își observă portofoliile afectate”, a afirmat Mihai Purcărea.

El a menționat că a primit multe apeluri de la investitori care căutau sfaturi pe parcursul zilei de luni.

„Le-am explicat situația deoarece au văzut știrile și nu înțelegeau. Am discutat despre cum fluctuația din Japonia a afectat piața, cauzând scăderi semnificative de peste 12%”, a adăugat Purcărea.

„Am și un caz de o persoană care mă întreba dacă este momentul ideal pentru a cumpăra”, a spus directorul BRD Asset Management.

„Gândindu-te pe un termen de 4-5 ani, corecțiile de pe piețe sunt oportunități care îți pot crește semnificativ valoarea portofoliului. Când prețurile scad cu câteva procente și volumele sunt mari, este momentul în care alții profită, achiziționând la prețuri mai mici”, a explicat el.

„E ca și cum aș spune fiicei mele adolescente că nu va rămâne toată viața cu actualul ei partener”

Chiar și investitorii conștienți de faptul că panicarea nu este benefică, adesea reacționează emoțional în astfel de vremuri.

„Este ca și cum aș spune fiicei mele că partenerul ei nu este pentru totdeauna. Deși știe acest lucru, atunci când îl vede cu altcineva, se simte afectată. Aceasta este reacția multor investitori care, de asemenea, acționează sub influența emoției și încep să vândă.”

Conform spuselor lui Purcărea, nu există un „moment perfect” pentru a vinde sau a cumpăra. „Pe termen lung, este esențial să aveți o strategie bine definită pe care să o respectați, ignorând fluctuațiile pe termen scurt. Cei care au vândut în martie 2020, la începutul pandemiei, sau în februarie 2022, au pierdut oportunități valoroase. Este important să vă mențineți strategia!”, a concluzionat el.

Piețele europene au încheiat ziua de luni în scădere, din cauza îngrijorărilor legate de recesiune în Statele Unite.

Bursa din Paris a înregistrat o pierdere de 1,42%, atingând 7.148,99 puncte, cel mai scăzut nivel din noiembrie. De asemenea, Londra a scăzut cu 2,04%, Frankfurt cu 1,82% și Milano cu 2,27%. Indicele pan-european Stoxx 600 a scăzut cu 2,17%. La București, indicele principal a scăzut cu 3,63%.

Recomandari
Show Cookie Preferences