Inundații în vest, valuri de căldură în est și furtuni mai frecvente – Europa resimte impactul schimbărilor climatice în 2024

Inundații în vest, valuri de căldură în est și furtuni mai frecvente – Europa resimte impactul schimbărilor climatice în 2024
Un oras inundat (foto Fedecandoniphoto, Dreamstime.com)

În 2024, Europa a experimentat furtuni cu o frecvență și severitate mai ridicate, evidențiind o divergență climatică semnificativă între regiunile estice și vestice ale continentului. Estul s-a confruntat cu condiții calde și uscate, în timp ce vestul a suferit ploi abundente și inundații pe scară largă, conform raportului „European State of the Climate” publicat de observatorul european Copernicus.

Contrastul dintre estul și vestul Europei a fost evident în 2024, când Europa de Vest a înregistrat unul dintre cei mai ploioși ani din 1950 până în prezent, în timp ce estul și sud-estul s-au confruntat cu secete severe și valuri de căldură. Raportul subliniază tendințele climatice generale de anul trecut, când nici estul continentului nu a fost ferit de inundații în toamnă.

  • Anul 2024 a fost înregistrat ca cel mai călduros an din istoria măsurătorilor meteorologice din România. Ce loc ocupă 2024 în ierarhia anilor secetoși?

În 2023, s-au înregistrat cele mai ample inundații din ultimii 11 ani, cu 30% din rețeaua fluvială depășind nivelul de inundație. Peste 300 de persoane au decedat, iar mai mult de 400.000 au fost afectate, cu distrugerea de case și bunuri. Episodul accentuat de inundații din regiunea spaniolă Valencia, din octombrie, va rămâne în istoria vremii europene.

În septembrie, furtuna Boris a cauzat distrugeri în centrul Europei, în timp ce în Portugalia, incendiile au devastat peste 100.000 de hectare de pădure.

Europa de Sud-Est a experimentat în iulie cel mai extins val de căldură din istorie, durând 13 zile consecutive, afectând 55% din regiune. Raportul indică un număr record de 66 de zile cu stres termic intens și 23 de nopți tropicale în timpul verii. Modificările din circulația atmosferică au contribuit la intensificarea valurilor de căldură pe timp de vară.

Europa se încălzește cu o viteză mai mare decât oricare alt continent, având o rată de încălzire de două ori mai mare decât media globală, iar efectele schimbărilor climatice devin tot mai evidente. Anul 2024 a stabilit noi recorduri de temperatură în regiunile centrale, estice și sud-estice ale Europei.

Nu doar pe uscat au fost temperaturi ridicate. Temperatura medie a suprafeței mării în Europa a atins un record de +0,7°C față de media istorică, iar în Marea Mediterană a fost cu +1,2°C mai cald decât media.

Sursa foto: Dreamstime.com

Recomandari
Show Cookie Preferences