Liderul chinez Xi Jinping apreciază politica „independentă” a Ungariei, înainte de întâlnirea cu Viktor Orban. Ce obiective are în Budapesta?
Xi Jinping a apreciat guvernul premierului ungar Viktor Orban pentru angajamentul său față de o politică externă „independentă” care sfidează orientările marilor puteri, într-un mesaj publicat cu puțin timp înainte de sosirea sa la Budapesta, în timpul unui turneu european menit să valorifice tensiunile în interiorul UE și NATO.
- Cu ocazia vizitei președintelui chinez Xi Jinping la Budapesta, publicația ungară HVG colaborează cu platforma europeană PULSE.
Președintele chinez, aflat într-un tur european de cinci zile, va ajunge miercuri seara în Ungaria, venind din Serbia, și a solicitat Budapestei să ajute la dezvoltarea relațiilor dintre națiunile din Europa Centrală și de Est și China.
„Am trecut împreună prin provocări și am contestat politicile de putere în acest climat internațional instabil”, a afirmat Xi, conform unei versiuni în engleză a articolului publicat de grupul media maghiar Magyar Nemzet, citat de Financial Times.
„Am găsit modalități pentru ca națiunile suverane să realizeze schimburi prietenoase cu alte țări în mod independent”, a adăugat liderul chinez.
Aceste comentarii sugerează modul în care Orban, cel mai longeviv prim-ministru din Europa, a rezistat presiunilor venite de la Bruxelles, SUA și NATO, menținând relații prietenoase cu Moscova și întărind legăturile economice cu China.
China consideră Ungaria ca unul dintre cei mai importanți parteneri europeni, Beijingul promițând diverse investiții în țară.
Un proiect potențial discutat este construcția unei fabrici de vehicule electrice de către Great Wall Motor din China, conform oficialilor chinezi, după ce producătorul de vehicule electrice BYD și compania de baterii CATL au investit în Ungaria.
- „Taiwanul este parte din China”: mesajul președintelui sârbat pentru Xi Jinping, primit cu entuziasm la Belgrad – VIDEO
Cu toate acestea, ministrul maghiar de externe Péter Szijjártó a subliniat că zvonurile despre un anunț legat de fabrica respectivă în timpul vizitei lui Xi sunt premature, afirmând că discutarea anumitor companii înainte de finalizarea acordurilor este împotriva intereselor naționale ale Ungariei.
În decembrie anul trecut, gigantul BYD a anunțat că va deschide o nouă fabrică de vehicule energetice în orașul Szeged, iar compania deține deja o fabrică în Komárom, care produce autobuze electrice din 2016.
Ce este planificat pentru vizita lui Xi
Vizita va aduce restricții ample nu doar pentru capitale, ci și pentru presa independentă.
Cu o zi înainte de sosirea președintelui, jurnaliștii nu au avut acces la informații despre programul oficial sau conferințele de presă.
Conform portalului de investigații VSquare, capitala Ungariei a implementat măsuri de securitate la cele mai înalte standarde, similare cu cele utilizate în timpul vizitei Papei Francisc anul trecut.
Restricțiile de circulație vor fi severe, zona castelului unde se află birourile premierului și ale președintelui urmând să fie închisă, inclusiv faimosul funicular de pe Dealul Castelului.
Vizita are o semnificație simbolică, având loc pe 9 mai, Ziua Europei, markând totodată 20 de ani de la aderarea Ungariei la Uniunea Europeană, fără evenimente guvernamentale relevante.
- „Un mesaj pentru UE”: Sosirea lui Xi Jinping în Ungaria, un aliat de nădejde al Chinei în Uniunea Europeană
Guvernul ungar a fost un partener constant al Chinei, contribuind la proiecte precum calea ferată Budapesta-Belgrad și fabricile de baterii.
Pe măsură ce întâlnirea se apropie, speculațiile despre acorduri sunt din ce în ce mai diverse.
Un exemplu ar putea fi un proiect feroviar până la aeroportul din Budapesta, finanțat cu împrumuturi chinezești, având subcontractori din China.
De asemenea, Gergely Jákli, directorul general al Paks II Zrt., a sugerat recent că China ar putea să participe la extinderea centralei nucleare de la Paks, fiind în prezent în faza de explorare a posibilelor colaborări.
Vizita lui Xi ar putea fi o oportunitate excelentă pentru analiza celor două țări și a relației lor.
Ministrul Szijjártó a anticipat că vor fi semnate minimum 16 acorduri cu China în timpul vizitei lui Xi, care vor acoperi sectoare precum infrastructura, construcțiile, energia și industria, anunțând începutul unui program de cooperare în domeniul energiei nucleare.
- O dezbatere în Pirinei: Angajamentul lui Emmanuel Macron față de relațiile cu Xi Jinping
Potrivit estimărilor chineze, investițiile directe străine ale firmelor chineze în Ungaria ar putea ajunge la 30 de miliarde de euro până la finalul acestui an.
„Țările noastre trebuie să coordoneze eforturile în direcția cooperării regionale”, a afirmat Xi, adăugând că Ungaria poate sprijini China în consolidarea relațiilor cu statele din Europa Centrală și de Est pentru asigurarea unui climat de relații „stabile” cu UE.
Strategia „dezbină și stăpânește”
Xi Jinping a început turneul european cu o vizită în Franța, unde n-a arătat semne de concesii majore în privința comerțului sau a politicii externe.
Agențiile de presă au relatat că, în timpul întâlnirilor sale cu Macron, Xi nu a cedat în disputa cu UE privind dumpingul de produse ieftine pe piețele europene.
Următoarele două opriri, Serbia și Ungaria, au generat îngrijorări în rândul oficialilor europeni.
Analizatorii afirmă că vizitele lui Xi în Serbia și Ungaria reflectă intenția de a întări relațiile cu cele două țări, pro-Rusia și beneficiare ale investițiilor chineze.
Obiectivul lui Xi pare să fie neutralizarea agendei economice de securitate ale UE, inclusiv amenințările tarifare, prin valorificarea divergențelor interne, arată Mathieu Duchatel, cercetător la Institutul Montaigne.
Strategia Chinei privind Europa se bazează pe principiul „dezbină și stăpânește”, un tactic evident în acțiunile sale.
Xi, arrivat marți în Serbia, a criticat vehement NATO în legătură cu bombardamentele din 1999 asupra ambasadei chineze din Belgrad, incident ce a dus la pierderi de vieți.
Primește cu bratele deschise, președintele sârbat Aleksandar Vučić a declarat că îi oferă lui Xi „cea mai caldă primire din lume”.
Vučić a subliniat beneficiile acordului de liber schimb cu China, care va intra în vigoare în luna iulie, susținând că acesta va aduce beneficii agricultorilor sârbi.
Ministrul Transporturilor și Construcțiilor, Goran Vesić, a declarat că Serbia va achiziționa trenuri de mare viteză din China pentru calea ferată Belgrad-Budapesta, ce ar urma să fie finalizată până la sfârșitul anului 2024, iar China va participa, de asemenea, la construcția primului metrou din Belgrad.