Limba latină nu va mai fi o disciplină obligatorie în liceu: Ministerul Educației a prezentat planurile-cadru

Ministerul Educației a anunțat că limba latină nu va mai fi o materie obligatorie în liceu, conform noilor planuri-cadru aflate în consultare publică, așa cum informează Edupedu.
Această disciplină va rămâne doar la specializările Vocațional – Teologic, fiind inclusă ca disciplină de specialitate pentru romano-catolici sau ca opțională.
Limba latină este menționată în mod explicit în planurile-cadru doar pentru cultul romano-catolic, la specializarea teologie romano-catolică și specializarea ghid turism religios (atât în română, cât și în maghiară), activează ca parte a curricumului de specialitate, cu o oră de studiu pe săptămână în clasele IX, X, XI și XII. La alte specializări, elevii de la cultul ortodox vor putea să o aleagă din curriculumul la decizia elevului, oferit de școală.
Conform planurilor-cadru actuale, în vigoare din 2009, elevii de la profilul uman, specializarea filologie, studiază limba latină o oră pe an în clasele IX, X și XII, și două ore pe săptămână în clasa XI. De asemenea, și elevii care urmează științe sociale studiază limba latină o oră pe an în clasele IX și X. Totodată, specializarea teologie ortodoxă – muzică bisericească, care are în prezent o oră de latină pe săptămână în clasele XI și XII, va rămâne fără această disciplină.
Ministerul Educației și Cercetării a inițiat vineri consultarea publică a planurilor-cadru pentru liceu, conform Agerpres.
Sugestiile pot fi trimise la adresa de e-mail consultare@rocnee.ro până la 6 martie.
Ministrul Daniel David a menționat că dezbaterea națională va include patru întâlniri cu participare fizică, organizate în centre academice istorice din București (11 februarie), Cluj-Napoca (14 februarie), Iași (25 februarie) și Timișoara (4 martie).
După aceste întâlniri, va avea loc o dezbatere online pe 6 martie.
Ministrul a subliniat că elaborarea și aprobarea planurilor-cadru pentru liceu reprezintă începutul unui proces complex.
Conform declarațiilor ministrului, după această etapă urmează dezvoltarea programelor școlare pentru disciplinele/modulele obligatorii, care va fi finalizată până în toamna anului 2025, inițierea creării manualelor moderne validate internațional (cu accent pe variantele digitale, acolo unde este cazul), precum și formarea cadrului didactic în metode educaționale moderne de predare.
Daniel David a afirmat că planurile-cadru propuse țin cont de "constrângerile" legale naționale, dar și de bunele practici din Europa și din lume, adaptate la specificul național.
În concluzie, se urmărește o dezvoltare avansată a competențelor-cheie care include: (1) competențe de alfabetizare avansată; (2) competențe multilingvistice; (3) competențe în științe, tehnologie, inginerie și matematică; (4) competențe digitale; (5) competențe sociale și personale; (6) competențe civice; (7) competențe antreprenoriale; (8) competențe de sensibilizare și expresie culturală, a adăugat David.
Aceste schimbări vor fi implementate pentru prima dată în cadrul generației care va începe anul școlar 2026-2027, ce va întâmpina Bacalaureatul cu aceste noi dezvoltări.