Lipsa încrederii afectează intermedierea financiară în România, conform unui expert bancar

Lipsa încrederii afectează intermedierea financiară în România, conform unui expert bancar
Florin ILIE, Foto: Hotnews

Florin Ilie, CEO adjunct al ING Bank România, afirmă că Polonia beneficiază de o mai mare încredere în societate. „Modul în care ne educăm copiii contează. A fost necesar să ne regândim abordarea pentru a nu perpetua mentalități negative. Este esențial să ne sprijinim și să ne valorificăm unii pe alții, deoarece acest lucru influențează conexiunile noastre financiare și economice”, a declarat el.

El subliniază că antreprenoriatul se bazează pe încrederea în ceilalți.

„Banii sunt rezultatul creditului. Creditul reprezintă inițial banii în economie, aceștia fiind credite care, în prezent, nu sunt rambursate. Asta înseamnă că toți banii care circulă depind de faptul că oamenii oferă încredere unii altora, așteptând rambursări. Cu cât crește această încredere, cu atât se amplifică creditarea bancară. Oferirea de credite mărește masa monetară, generând, astfel, oportunități noi de muncă și profituri mai mari pentru toată lumea”, a expus Florin Ilie.

El observă că diferența în intermedierea financiară între România și alte țări este dată de nivelul de încredere dintre indivizi.

„Încrederea socială, între oameni și în viitor joacă un rol crucial. Ar trebui să avem o mai mare încredere reciprocă între cetățeni și stat. Politicile publice trebuie să evite extremele, deoarece populația nu cere drasticități în politicile economice sau fiscale. Ar fi benefic ca intervențiile să fie mai predictibile și mai puțin șocante decât în trecut. Acest comportament este influențat de frică: teama statului față de populație și invers. Aceasta generează reacții extreme care afectează relația dintre firme și guvern, dar și angajații”, a concluzionat reprezentantul ING Bank.

Recomandari
Show Cookie Preferences