Locuitorii din Santorini respiră ușurați după cutremurele care au afectat insula estivală: „Norul pare să se ridice”

Locuitorii din Santorini respiră ușurați după cutremurele care au afectat insula estivală: „Norul pare să se ridice”
Un angajat al serviciilor elene de urgență, fotografiat pe străzile părăsite din Santorini, FOTO: AA / Abaca Press / Profimedia Images

Duminică, Grecia a primit prima navă de croazieră a anului în Santorini, cunoscută ca o destinație turistică de top, după ce insula a fost zguduită de mii de cutremure minore în februarie, situație care a dus la declararea stării de urgență, a forțat evacuarea a mii de persoane și a ridicat îngrijorări cu privire la impactul asupra sezonului turistic.

Santorini, o destinație populară care atrage milioane de turiști anual, cu străzi pietruite și clădiri vopsite în alb, este celebră pentru apusurile sale de pe faleză. Activitatea seismică neobișnuită, intensificată chiar și pentru Grecia, a determinat autoritățile să închidă școli și să suspendă lucrările de construcție, precum și să trimită echipe de salvare pe insulă la începutul lunii februarie.

Duminică dimineață, nava Celestyal Discovery a acostat în apele cristaline ale Mării Egee de lângă Santorini, având la bord aproximativ 1.700 de turiști, majoritatea din Statele Unite. Compania Celestyal Cruises a decis anterior să scoată Santorini de pe lista destinațiilor disponibile, chiar dacă cutremurele au început să își reducă intensitatea din a doua jumătate a lunii februarie.

„Este incitant să aflăm că insula este din nou accesibilă și că suntem printre primii vizitatori”, a afirmat Deborah Terry, în vârstă de 67 de ani, pentru agenția Reuters.

O altă pasageră, Julie Eberly, a exprimat încrederea că pericolele de pe insulă au dispărut.

„Avem încredere în autoritățile turistice, iar dacă au spus că este sigur să venim, am venit cu brațele deschise,” a adăugat aceasta.

Cu o populație de aproximativ 20.000 de locuitori, Santorini a luat forma actuală în urma uneia dintre cele mai mari erupții vulcanice din istorie, având loc în jurul anului 1600 î.Hr. Insula primește anual aproximativ 2,5 milioane de vizitatori, economia sa fiind aproape complet dependentă de turism.

Localnicii și-au exprimat speranțele în ceea ce privește revenirea vizitatorilor.

„Cu toții sperăm ca lucrurile să revină la normal, ca oamenii să revină”, a afirmat Tassos Kontos, proprietarul unui magazin. „Norul pare să se ridice”, a adăugat el.

Deși cutremurele nu au provocat pagube semnificative pe insulă, autoritățile au declarat că vor construi un port de evacuare pentru a asigura plecarea sigură a oamenilor în cazul unui seism mai puternic.

Recomandari
Show Cookie Preferences