Moțiunea simplă împotriva lui Sebastian Burduja (PNL) a fost respinsă în Senat / Lider PSD: Comparativ cu alți miniștri din domeniul Energiei, Burduja este un exemplu pozitiv

Moțiunea simplă împotriva lui Sebastian Burduja (PNL) a fost respinsă în Senat / Lider PSD: Comparativ cu alți miniștri din domeniul Energiei, Burduja este un exemplu pozitiv
Sebastian Burduja, Foto: HotNews / Claudia Pirvoiu

Senatul a respins moțiunea simplă inițiată de AUR împotriva lui Sebastian Burduja, ministrul Energiei din partea PNL. Deținând inițial intenția de a amâna ședința pentru marți, Burduja a fost prezent la Parlament pentru a-și susține poziția în funcție.

Dintre cei 120 de senatori prezenți, 54 au votat pentru demiterea ministrului, în timp ce 66 au votat „împotrivă”, asigurând astfel continuitatea mandatului lui Sebastian Burduja.

Senatorii din partea AUR, USR, S.O.S România și POT au votat în favoarea moțiunii.

Burduja a declarat că prezența sa la dezbaterea moțiunii este un gest de respect față de români, afirmând că este important să comunice ce măsuri a adoptat și ce planuri are.

În contrast, senatorul Ninel Peia de la S.O.S România i-a spus ministrului că nu ar trebui să se simtă supărat, ci mai degrabă mulțumit că a avut ocazia să-și prezinte realizările în fața Parlamentului, și că va vedea cine îi oferă suportul în rândul colegilor din coaliție.

Senatorul Ștefan Pălărie de la USR l-a comparat pe Burduja cu robotul ION, un robot bazat pe inteligență artificială care a servit ca și consilier onorific pentru premierul liberal Nicolae Ciucă, menționând că este uimitor cum cineva poate să vorbească atât de mult fără a realiza nimic.

La finalul dezbaterii, Burduja a exprimat regretul față de nivelul dezbaterilor din Parlament.

„La începutul acestei discuții am solicitat o abordare mai măsurată, dar nu mi-am imaginat că vremurile s-au schimbat atât de mult, iar calitatea dezbaterilor a scăzut”, a afirmat Burduja.

Burduja beneficiază de suportul coaliției

Înainte de dezbaterea și votul pe moțiunea de cenzură programate la ora 16:00, reprezentanții PNL și PSD au subliniat sprijinul lor pentru ministrul Burduja pe holurile Parlamentului.

„Dacă ați observat acțiunile domnului ministru, ele au fost orientate spre creșterea producției de energie electrică, inclusiv din surse regenerabile, și a reușit să reia construcția reactoarelor de la Cernavodă. Această moțiune nu are șanse să treacă, fiind o acțiune de campanie politică”, a afirmat Vasile Blaga, senator PNL.

Robert Cazanciuc, senator PSD și vicepreședinte al Biroului Permanent din Senat, a explicat de asemenea de ce ministrul a solicitat în mod inițial amânarea dezbaterii.

„Domnul Burduja a menționat că participa la un eveniment internațional unde erau mai mulți miniștri, dar consider că a acționat corect, venind în fața Parlamentului când a fost solicitat”, a precizat Cazanciuc.

„Este dreptul opoziției să propună moțiuni de cenzură împotriva oricărui ministru. Sebastian Burduja este un membru valoros al Guvernului și a fost apreciat de mai multe ori de premier. Consider că, în comparație cu alți miniștri, Burduja este un exemplu de excelență”, a afirmat Cazanciuc.

Moțiunea intitulată „Ministrul Energiei – un lider fără direcție, între promisiuni verzi și realități gri” a fost semnată de 45 de senatori ai opoziției (28 de la AUR, 10 de la S.O.S. România și 7 de la POT).

O nouă moțiune simplă de cenzură împotriva lui Cătălin Predoiu va fi dezbătută miercuri

Liderul deputaților AUR, Mihai Enache, a anunțat pe 24 martie că vor depune o moțiune de cenzură împotriva miniștrilor Sebastian Burduja și Cătălin Predoiu, de la Ministerul Internelor.

Senatorul AUR, Petrișor Peiu, a acuzat guvernul Burduja de lipsă de competență și absența unei viziuni clare, ceea ce a dus la o producție insuficientă de energie electrică.

Moțiunea simplă de cenzură împotriva lui Predoiu, care conduce și PNL, va fi dezbătută și votată în Camera Deputaților miercuri, la ora 10:00.

„Prin acțiunile sale, el contribuie la intimidarea populației. Evenimente recente cu anumiți influenceri de pe rețele sociale, care au fost ridicați și umiliți public, cum a fost cazul lui Bogdan Peșchir, constituie un exemplu de intimidare a cetățenilor și alegătorilor”, a afirmat Mihai Enache.

Bogdan Peșchir a fost arestat preventiv în cadrul unui dosar de corupere a alegătorilor în campania electorală de anul trecut, în favoarea lui Călin Georgescu.

Recomandari
Show Cookie Preferences