NASA va lansa un telescop spațial destinat explorării misterelor universului post-Big Bang

NASA va lansa un telescop spațial destinat explorării misterelor universului post-Big Bang
Reprezentare artistică a telescopului spațial SPHEREx dezvoltat de NASA, FOTO: Cover Images / Zuma Press / Profimedia

NASA se pregătește să lanseze un observator spațial cu formă de megafon, având ca scop aprofundarea înțelegerii evenimentelor de imediat după Big Bang, evenimentul care a originat universul și care rămâne unul dintre cele mai mari enigme ale cosmologiei, potrivit Reuters.

În mod planificat, telescopul spațial SPHEREx al NASA va fi lansat vineri, utilizând o rachetă SpaceX Falcon 9 de la instalația Forțelor Spațiale ale SUA din Vandenberg, California.

SPHEREx, acronimul pentru Spectro-Photometer for the History of the Universe, Epoch of Reionization and Ices Explorer, are ca obiectiv principal să răspundă întrebărilor legate de originea universului și să cartografieze distribuția galaxiilor.

De asemenea, SPHEREx va căuta apă înghețată în galaxia noastră, în particulele de praf interstelar care se află în norii masivi ce contribuie la formarea stelelor și planetelor.

Pe parcursul unei misiuni planificate de doi ani, observatorul va colecta date despre peste 450 de milioane de galaxii și mai mult de 100 de milioane de stele din Calea Lactee, explorând originile universului și ale galaxiilor. De asemenea, va crea o hartă tridimensională a cosmosului în 102 nuanțe de culoare – lungimi de undă individuale ale luminii.

Telescopul SPHEREx va contribui la înțelegerea inflației cosmice post-Big Bang

Misiunea este menită să adâncească cunoștințele despre un fenomen numit inflație cosmică, care se referă la expansiunea rapidă și exponențială a universului dintr-un singur punct, într-o fracțiune de secundă după Big Bang, un eveniment petrecut acum aproximativ 13,8 miliarde de ani. Spre deosebire de aceasta, vârsta Pământului este de aproximativ 4,5 miliarde de ani.

„Există dovezi solide că inflația a avut loc, dar înțelegerea fizicii acestui fenomen rămâne incertă,” a declarat Olivier Doré, cosmolog la Caltech și Jet Propulsion Laboratory (JPL) al NASA, care este implicat în proiectul SPHEREx.

„Cartografiind distribuția galaxiilor în tot cerul, putem deduce proprietăți unice ale inflației. Acesta este motivul pentru care dorim să realizăm o cartografiere completă a cerului și avem nevoie de spectroscopie pentru a transforma această hartă în 3D. Combinarea acestor două aspecte – distribuția galaxiilor la scară largă și fizica inflației – este extrem de valoroasă și fascinantă,” a adăugat Doré.

Jim Fanson, manager de proiect al SPHEREx la Jet Propulsion Laboratory, a descris inflația cosmică ca pe „cadrul de consens pentru explicarea caracteristicilor universului observat la scară largă”.

„Se presupune că universul s-a extins de un trilion de trilioane de ori într-o fracțiune de secundă după Big Bang,” a spus Fanson.

Misiunea NASA va explora și alte aspecte ale universului

SPHEREx va realiza imagini din toate direcțiile din jurul Pământului, descompunând lumina provenită de la miliarde de surse cosmice, precum stele și galaxii, în lungimile lor de undă pentru a determina compoziția și distanța acestora. De asemenea, cercetătorii vor evalua luminozitatea colectivă a luminii din spațiul dintre galaxii.

Mai mult, SPHEREx va căuta apă și molecule cum ar fi dioxidul de carbon și monoxidul de carbon înghețate pe suprafața particulelor de praf din norii moleculari, zone dense de gaz și praf din spațiul interstelar. Oamenii de știință cred că rezervele de gheață de pe particulele de praf din aceste regiuni sunt locurile unde se acumulează și se formează cea mai mare parte a apei din univers.

Împreună cu SPHEREx, va fi lansată și o constelație de sateliți pentru misiunea PUNCH a NASA, care are scopul de a observa coroana solară – stratul exterior al atmosferei Soarelui. Scopul acestei misiuni este de a înțelege mai bine vântul solar, un flux continuu de particule încărcate emise de Soare.

„Frumusețea astronomiei constă în faptul că, atunci când privim cerul dintr-o nouă perspectivă sau dintr-un unghi diferit, descoperim fenomene noi,” a declarat Doré. „SPHEREx va aduce o nouă modalitate de observare a cerului,” a conchis el.

Recomandari
Show Cookie Preferences