Nemulțumirea românilor față de despăgubirile primite de la asigurători: Peste 700 de cereri de conciliere trimise la ASF

Nemulțumirea românilor față de despăgubirile primite de la asigurători: Peste 700 de cereri de conciliere trimise la ASF
Concilierea litigiilor din asigurari / Foto: Titiwoot Weerawong / Dreamstime.com

Conform statisticilor, în anul trecut, românii nemulțumiți de despăgubirile acordate de asigurători au înaintat 761 de cereri de conciliere gratuită către Entitatea de Soluționare Alternativă a Litigiilor în Domeniul Financiar non-bancar (SAL-Fin), care funcționează sub egida Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). Dintre acestea, 322 de cereri au fost acceptate, iar consumatorii au primit în plus suma totală de aproximativ 1,7 milioane lei.

Sumele semnificative obținute prin concilierea la ASF

Cea mai mare despăgubire suplimentară obținută prin procedurile de conciliere a fost de 332.715 lei, rezultatul unei dispute legate de despăgubirea pentru un incendiu care a afectat un imobil, incluzând atât clădirea, cât și hala.

În alte cazuri gestionate de SAL-Fin, consumatorii au obținut sume considerabile în plus. De exemplu, un consumator care a solicitat diferențe în despăgubirile pentru daune morale în urma unui accident rutier a primit suma suplimentară de 230.100 lei.

În plus, alte două cazuri au generat despăgubiri suplimentare de 51.700 lei, respectiv 40.385 lei.

Anul trecut, numărul total de cereri de conciliere a fost în scădere cu aproximativ 18% față de anul precedent, când s-au înregistrat 923 de cereri. Din totalul cererilor depuse în 2022, 322 au fost acceptate, întrunind condițiile legale necesare.

Cererile analizate în cursul anului 2024 au avut, în majoritate, legătură cu domeniul asigurărilor.

SAL-Fin oferă două tipuri de proceduri pentru soluționarea alternativă a litigiilor:

  • 1. Procedura de soluționare prin propunerea unei soluții, durata medie de desfășurare fiind de 30 de zile, ce implică acțiuni sub supravegherea unui conciliator, cu scopul de a ajunge la un acord mutual;
  • 2. Procedura de soluționare alternativă a litigiilor prin impunerea unei soluții, cu o durată medie de 55 de zile, ce duce la pronunțarea unei hotărâri care devine titlu executoriu dacă nu este contestată în termenul stabilit. Aproximativ 86% din soluțiile adoptate de SAL-Fin în 2024 au fost acceptate de toate părțile implicate.

Dintre cele 332 de cereri acceptate, majoritatea, respectiv 285 (86%), au optat pentru procedura de impunere a unei soluții, iar 98% din acestea s-au desfășurat online.

Pentru 14% din cereri, consumatorii au ales procedura de propunere a unei soluții, majoritatea desfășurându-se de asemenea online.

Soluționarea litigiilor prin SAL-Fin este gratuită

Între 2016 și 2024, SAL-Fin a soluționat aproximativ 3.800 de litigii.

Examinarea cazurilor respective este gratuită și este realizată de conciliatori independenți și imparțiali, lista acestora fiind disponibilă în Registrul Conciliatorilor.

Acești conciliatori au expertiză și experiență profesională atât în domeniul piețelor financiare non-bancare, cât și în soluționarea litigiilor prin metode alternative.

SAL-Fin reprezintă singura entitate dedicată soluționării alternative a litigiilor pe domeniile de competență ale ASF, fiind și unicul membru la nivel național al rețelei europene FIN-NET.

Recomandari
Show Cookie Preferences