Noile propuneri privind politica de migrație, contestate de secretarul general al Consiliului Europei

Noile propuneri privind politica de migrație, contestate de secretarul general al Consiliului Europei
Alain Berset, secretarul general al Consiliului Europei Foto: Lafargue Raphael/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Alain Berset, secretarul general al Consiliului Europei (CoE), a dezmințit sâmbătă orice intenție de a slăbi Convenția Europeană a Drepturilor Omului, aceasta venind în urma unei solicitări din partea a nouă state membre, printre care Italia, de a revizui regulile referitoare la migrație, conform AFP, citată de Agerpres.

„În fața provocărilor complexe ale timpului nostru, sarcina noastră nu este de a diminua Convenția, ci, dimpotrivă, de a o menține robustă și relevantă”, a declarat în comunicat secretarul general al Consiliului Europei, instituție care reunește 46 de țări și care apără democrația și drepturile omului în Europa, arată AFP.

Într-o scrisoare deschisă datată vineri și publicată de biroul premierului Italiei, Giorgia Meloni, a fost evidentiată necesitatea de a demara o discuție pe tema reacției convențiilor internaționale la provocările contemporane. Semnatarii includ, pe lângă Italia, și Danezia și Polonia.

Scrisoarea se referă la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), care este o ramură a Consiliului Europei, având sediul la Strasbourg, Franța, și îndeplinește rolul de a asigura respectarea convenției în cele 46 de state semnatare.

Cele nouă națiuni solicită o evaluare a modului în care Curtea poate fi percepută ca având o jurisdicție extinsă în anumite situații, depășind intențiile originale ale convenției.

În replica sa, Berset a subliniat că „discuția este benefică, însă Curtea nu trebuie politicizată”. „Este esențial să menținem autonomia și imparțialitatea Curții”, a continuat fostul președinte socialist elvețian. „Într-un sistem bazat pe statul de drept, deciziile judecătorești nu trebuie să fie influențate de presiuni politice (…) Curtea nu trebuie utilizată ca instrument, fie împotriva guvernelor, fie în favoarea acestora”, a adăugat el.

Scrisoarea a fost redactată după o întâlnire la Roma între Giorgia Meloni și premierul danez Mette Frederiksen, ambii având o poziție fermă în ceea ce privește politicile migratorii. Documentul a fost semnat și de liderii din Austria, Belgia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia și Cehia.

„Considerăm că maniera în care Curtea interpretează convenția a limitat, în anumite circumstanțe, capacitatea noastră de a lua decizii în propriile democrații”, au declarat semnatarii.

Administrația de dreapta a Giorgiei Meloni s-a angajat ferm să combată imigrația ilegală, însă planul de a crea centre de detenție în Albania s-a confruntat cu dificultăți juridice. Judecătorii din Italia au respins legalitatea reținerii migranților pe teritoriul albanez, trimițând cazurile înaintate la Curtea Europeană de Justiție din Luxemburg, care nu a luat încă o decizie definitivă.

Mattias Guyomar, judecător francez care va prelua funcția de președinte al CEDO pe 30 mai, a promis, la alegerea sa din aprilie, că va proteja instituția împotriva „atacurilor la fundamentele statului de drept” și a „contestării valorilor pe care se bazează Convenția Europeană a Drepturilor Omului”.

Recomandari
Show Cookie Preferences