Armata israeliană, acuzată de utilizarea palestinienilor ca scuturi umane. Detalii despre "protocolul țânțarilor"

Mai mulți civili din Gaza susțin că au fost folosiți de militarii israelieni ca scuturi umane, fiind trimisi să verifice casele și tunelurile pentru a se asigura că nu sunt ocupate de militanți Hamas. Aceste informații sunt confirmate și de unele surse din cadrul armatei israeliene, conform informațiilor obținute de Associated Press.
Îmbrăcat în uniformă militară și având o cameră montată pe frunte, Ayman Abu Hamadan a fost obligat să pătrundă în diverse locuințe din Fâșia Gaza pentru a căuta bombe sau persoane înarmate. După ce o unitate termina cu el, era transferat la următoarea grupare. „M-au agresat și mi-au spus: «Nu ai altă opțiune; fă asta sau te omorâm»”, a relatat bărbatul în vârstă de 36 de ani pentru Associated Press, descriind cele 17 zile de detenție în care a fost supus acestui tratament vara trecută, în zona de nord a Gazei.
„Un colaps moral alarmant”
Ordinele venind deseori de la superiori, aproape fiecare pluton se folosea de un palestinian pentru a curăța zonele, a afirmat un ofițer izraelian care a vorbit sub protecția anonimatului, temându-se de represalii.
Și alți palestinieni și soldați au declarat pentru AP că trupele israeliene îi obligă pe palestinieni să acționeze ca scuturi umane, trimițându-i în clădiri și tuneluri pentru a verifica prezența explozibililor sau militanților. Această practică extrem de periculoasă a devenit o normă în timpul celor 19 luni de conflict, conform relatărilor.
În replica la acuzațiile aduse, armata israeliană a declarat că interzice cu strictețe utilizarea civililor ca scuturi umane, având o practică similară pe care o atribuie de mult timp Hamas. Autoritățile israeliene acuză militanții pentru victimele civile rezultante într-o ofensivă care a dus la pierderi semnificative în rândul palestinienilor.
Într-o declarație atribuită AP, armata a asigurat că constrângerea civililor să participe la operațiuni este interzisă, iar „toate aceste ordine sunt subliniate periodic forțelor armate”. De asemenea, au menționat că investighează o serie de cazuri în care palestinienii sunt implicați în misiuni, însă nu au oferit detalii suplimentare. Aceste informații nu au fost urmate de o reacție referitoare la amploarea acestei practici sau eventualele ordine venite de la ofițerii superiori.
AP a intervievat șapte palestinieni care au descris cum au fost folosiți ca scuturi atât în Gaza, cât și în Cisiordania ocupată, precum și doi membri ai armatei israeliene care au confirmat participarea la această metodă, contrar dreptului internațional. Organizațiile pentru drepturile omului avertizează că această practică a devenit o tehnică standard utilizată din ce în ce mai frecvent pe câmpul de luptă.
„Nu sunt incidente izolate; acestea semnalează o defecțiune sistemică și un colaps moral alarmant”, a spus Nadav Weiman, director executiv al Breaking the Silence, un grup format din foști soldați israelieni care documentează aceste practici din interiorul armatei. „Israelul condamnă pe bună dreptate Hamas pentru utilizarea civililor ca scuturi umane, dar proprii noștri soldați recunosc că fac același lucru.”
Scuturi umane pentru economisirea resurselor
Abu Hamadan a povestit că a fost reținut în luna august după ce a fost despărțit de familia sa, iar soldații i-au comunicat că va contribui la o „misiune specială”. Timp de 17 zile, a fost forțat să inspecteze case și să verifice găurile în pământ în căutarea tunelurilor, iar soldații ședeau în spatele lui și, odată ce localiza o amenințare, aceștia interveneau pentru a distruge zonele respective. Fiecare noapte, el era legat într-o cameră întunecată, pregătindu-se să o ia de la capăt în dimineața următoare.
Organizațiile pentru drepturile omului afirmă că Israel folosește palestinienii ca scuturi umane în Gaza și Cisiordania de zeci de ani, practica fiind interzisă de Curtea Supremă în 2005. Cu toate acestea, continuă să existe documentări ale abuzurilor. Experții indică faptul că acest conflict este primul din ultimele decenii, în care utilizarea acestei metode a devenit atât de răspândită.
Cei doi soldați israelieni care au discutat cu AP – împreună cu un al treilea care a oferit mărturii pentru Breaking the Silence – au afirmat că superiorii lor erau conștienți de folosirea scuturilor umane și o tolerau, unii chiar dând ordine în această direcție. Unele relatări menționează că această metodă era denumită „protocolul țânțarilor”, iar palestinienii erau adesea denumiți „viespi” sau cu alte termeni degradanți.
Soldații – care au declarat că nu mai activează în Gaza – au explicat că această practică a accelerat desfășurarea operațiunilor, a economisit resurse, și a protejat câinii de luptă de eventuale răni sau moarte. La scurt timp după izbucnirea conflictului în 7 octombrie 2023, soldații au devenit conștienți pentru prima dată de utilizarea scuturilor umane, iar aceasta a devenit o practică obișnuită la mijlocul anului 2024. Conform celor relatate, ordinele de a „aduce un țânțar” erau comunicate prin radio, fiind clar transmise tuturor. Soldații acționau conform directivelor primite de la superiori.
Ofițerul a povestit despre o întâlnire de coordonare din 2024, unde un comandant de brigadă a prezentat un slide cu mesajul „obțineți un țânțar” și o sugestie de a „prinde unul de pe stradă”.
El a întocmit două rapoarte de incident pentru comandantul brigăzii, detaliind utilizarea scuturilor umane, iar aceste rapoarte ar fi fost înaintate la nivel superior, conform celor spuse. Armata a afirmat că nu are de comentat în legătură cu întrebările preventiv adresate despre primirea lor.
Unul dintre rapoarte documentează uciderea accidentală a unui palestinian, trupele nereușind să-și dea seama că o altă unitate îl folosea ca scut și l-au împușcat în momentul în care încerca să fugă într-o casă. Ofițerul a propus ca palestinienii să fie îmbrăcați în haine militare pentru a evita confuziile. El a afirmat că era conștient de cel puțin un alt caz în care un palestinian a murit fiind folosit ca scut.
O metodă utilizată și în Cisiordania
Este complicat să convingi soldații să se conformeze legilor atunci când observă inamicul aplicând practici discutabile, a declarat Michael Schmitt, un profesor de drept internațional la Academia Militară din SUA. Oficialii israelieni și alți observatori insistă asupra faptului că Hamas utilizează civili drept scuturi, integrându-se în comunități și ascunzând luptători în spitale și școli. „Este foarte greu să le ceri propriilor soldați să respecte aceste principii”, a adăugat Schmitt.
Un soldat a relatat pentru AP că unitatea sa a încercat să evite utilizarea scuturilor umane la mijlocul anului 2024, dar unui ofițer superior le-a spus că nu au de ales, sfătuindu-i că nu trebuie să se îngrijoreze în legătură cu dreptul internațional umanitar.
Un alt sergent, vorbind sub anonimat din teama de represalii, a explicat că soldații au folosit un băiat de 16 ani și un bărbat de 30 de ani pentru câteva zile. Băiatul era vizibil agitat, iar amândoi strigau „Rafah, Rafah”, orașul din sudul Gazei în care mai mult de un milion de palestinieni se refugiaseră la acea vreme din alte zone de conflict. Părea că implorau să fie eliberați.
Masoud Abu Saeed a precizat că a fost folosit ca scut timp de două săptămâni în martie 2024 în Khan Younis. „Acest lucru reprezintă un risc extrem”, a afirmat el că i-a spus unui soldat. „Am copii și vreau să mă reunesc cu ei”.
Bărbatul, în vârstă de 36 de ani, a relatat că a fost constrâns să pătrundă în case, clădiri și un spital pentru a căuta tuneluri suspecte și a curăța zonele. Purta o vestă de prim-ajutor pentru identificare ușoară, având la îndemână un telefon, un ciocan și drujbe. În timpul unei operațiuni, a dat peste fratele său care era folosit ca scut de o altă unitate; s-au îmbrățișat, el mărturisind: „Am crezut că armata israeliană l-a executat”.
De asemenea, palestinienii au raportat că au fost utilizați ca scuturi în Cisiordania. Hazar Estity a descris cum soldații au luat-o din casa sa dintr-o tabără de refugiați din Jenin în noiembrie, forțând-o să filmeze diverse apartamente și să le evacueze înainte de a permite intrarea trupelor. A menționat că a cerut să se întoarcă la fiul ei de 21 de luni, dar soldații nu au ascultat-o. „Ceea ce mi-a fost cel mai frică era să nu fiu ucisă”, a dezvăluit ea. „Și să nu îmi mai văd fiul”.