Decizia referitoare la soarta Sălii Teatru Cub se amână până pe 16 iunie: „Relocarea ar face imposibilă utilizarea Cubului”

În urma discuțiilor dintre primarul din Iași, Mihai Chirica, ministra Culturii, Natalia Intotero, și reprezentanții Teatrului Național Iași, nu s-a ajuns la o rezolvare definitivă privind Sala Teatru Cub, ci la mai multe amânări.
Cele trei părți implicate au termen până pe 16 iunie pentru a găsi o soluție compatibilă cu cerințele proiectului de modernizare a pieței din jurul Teatrului Național Iași, care implică o investiție de aproape 19 milioane de euro din fonduri europene, în cadrul Programului Regional Nord-Est 2021-2027.
Teatrul Cub riscă să fie desființat din cauza lucrărilor de amenajare a pieței din fața teatrului. Proiectul preconizează transformarea zonei actuale într-un spațiu verde, dotat cu gazon, bănci și felinare.
Primarul Iașului, Mihai Chirica, a subliniat că proiectul prevede desființarea Teatrului Cub și relocarea acestuia, împreună cu universitățile din Iași și Teatrul Național Iași, iar zona vestică va deveni un spațiu verde important, integrând arborii existenți.
Pe parcursul întâlnirii, s-a discutat despre necesitatea legalității în ceea ce privește Teatrul Cub, care trebuie să fie aliniat cu criteriile proiectului de modernizare.
Ministra Culturii, Natalia Intotero, a afirmat pe pagina de Facebook a ministerului că relocarea Cubului trebuie realizată în mod legal, sustenabil și cu acordul tuturor părților implicate, subliniind că ministerul va fi un partener activ în acest proces.
Primarul Mihai Chirica a declarat pe rețelele sociale că susține cultura și că nu dorește să piardă fondurile europene. „Vom lua o decizie responsabilă și transparentă, în interesul orașului și al teatrului.”
Teatrul Cub a fost construit în 2007 ca o soluție temporară, devenind între timp un loc unde au avut loc numeroase spectacole.
Sala Teatru Cub a fost distinsă cu Premiul Național pentru Arhitectură la Bienala de Arhitectură din 2008, recunoscându-se contribuția sa la scenografia teatrală românească și designul modern.
„Cubul a devenit esențial pentru noi, chiar dacă a fost gândit inițial ca o clădire temporară. Este un reper important pentru inovația teatrului românesc, având un impact semnificativ asupra mișcării teatrale. Problema este că Cubul face parte din complexul teatrului și este strâns legat de activitățile acestuia,” a explicat Cristian Hadji-Culea, directorul Teatrului Național Iași.
Relocarea ar face imposibilă utilizarea Cubului
Recuzita, decorurile și costumele necesită o logistică complexă, iar relocarea ar implica nevoi suplimentare de personal. Teatrul beneficiază în prezent de toate condițiile necesare, ceea ce ar deveni imposibil în cazul unei mutări. Utilizarea Cubului pentru spectacole și repetiții ar fi grav afectată, obiectându-se astfel la utilizarea sa normală,” a precizat Cristian Hadji-Culea.
În urma întâlnirii, s-a luat în calcul relocarea Sălii Cub în Parcul Gulliver, Parcul Tineretului, zona de lângă Filarmonica din Iași sau parcarea din spatele Primăriei.
Până la data de 16 iunie, autoritățile trebuie să ajungă la o soluție clară și legală, acceptată de toate părțile implicate, având în vedere termenul limită pentru depunerea proiectului european la finalul lunii iunie.
Lipsa unui dialog eficient între instituții a creat o situație critică, iar conducerea Teatrului a avertizat că relocarea ar echivala cu distrugerea actualei săli „Cub”, un spațiu cultural de o valoare artistică incontestabilă. Aceștia îndeamnă publicul să semneze o petiție și solicită sprijinul sectorului cultural pentru a salva acest important spațiu dedicat teatrului contemporan.