O abordare inedită pentru astronauți: consumul solului de pe asteroizi
Deși poate părea o idee neobișnuită, astronauții din viitor ar putea adopta o dietă nutrițional echilibrată, bazată pe bacterii cultivate pe asteroizi măcinați, conform unei echipe de cercetători de la Universitatea de Vest din Ontario, Canada, în cadrul unui studiu publicat în revista International Journal of Astrobiology.
Se știe că alimentația trimisă de pe Pământ nu constituie o soluție sustenabilă pe termen lung pentru astronauți în misiuni în spațiu. Experimentele cu plante desfășurate pe Stația Spațială Internațională au oferit doar soluții temporare, ceea ce face necesară găsirea unei alternative viabile.
Cercetătorii sugerează că bacteriile pot transforma compușii de carbon din asteroizi în nutrienți comestibili pentru oameni.
Pentru a testa această teorie, echipa din Canada a realizat un experiment ce simulează condițiile din spațiu. Aceștia au încălzit plasticul în absența oxigenului (proces denumit piroliză) și au introdus culturi de bacterii care se hrănesc cu carbon.
„Rezultatele experimentului sugerează viabilitatea ipotezei, având în vedere că acei compuși de carbon obținuți prin piroliză se regăsesc și pe asteroizi”, a declarat Joshua Pearce, liderul echipei de cercetători din Ontario.
O hrană optimă din punct de vedere nutrițional
„Pe măsură ce coloniile de bacterii au crescut, acestea au început să aibă o consistență asemănătoare unui milkshake”, a mai spus Pearce. Ulterior, cercetătorii au deshidratat bacteriile, transformându-le fie în pudră, fie în produse similare cu iaurtul.
Chiar dacă nu este cea mai atrăgătoare opțiune culinară, Joshua Pearce a subliniat că analizele au arătat că acest tip de hrană este aproape perfect din punct de vedere nutrițional, având o proporție echilibrată de proteine, grăsimi și zaharuri.
Pe baza acestui concept, un asteroid precum 101955 Bennu (de pe care NASA a recuperat mostre prin misiunea OSIRIS-Rex în 2020) ar putea susține între 600 și 17.000 de astronauți timp de un an.
Estimările depind de capacitatea bacteriilor de a transforma compușii de carbon prezenți pe asteroidul respectiv.
Tehnologia necesară pentru a obține hrană din asteroizi este încă în dezvoltare
Un program de producție a hranei din asteroizi ar necesita tehnologii avansate la nivel industrial, a declarat Joshua Pearce, conform New Scientist. În prezent, experimentele cu meteoriți de pe Pământ sunt extrem de costisitoare, cu atât mai mult în cazul în care aceștia trebuie distruși.
Astfel, cercetătorii ar putea fi nevoiți să exploreze alternative mai accesibile, cum ar fi testarea teoriei folosind cărbuni.
„Conceptul are potențial, dar este futurist. Este bine să ne gândim la astfel de soluții, însă, din punct de vedere tehnologic, sunt necesare inovații suplimentare pentru a implementa această metodă”, a declarat Annemiek Waajen, cercetător de la Free University din Amsterdam, care nu a fost implicat în studiul lui Joshua Pearce.
Realizarea acestui deziderat va depinde de cantitatea de compuși de carbon disponibile pe un asteroid care ar putea deveni hrană pentru bacterii. Estimările privind compoziția meteoriților recuperați sugerează că, în realitate, valorile ar putea fi aproximativ la jumătate din cele anticipate de echipa canadiană.