„O escapadă în peisajul rural de vis al României”: Percepția unui străin asupra Via Transilvanica

„O escapadă în peisajul rural de vis al României”: Percepția unui străin asupra Via Transilvanica
O vedere din aer, suprinsă pe 15 septembrie 2022, îi arată pe Sergiu Paca și Traian Deleanu pedalând de-a lungul traseului Via Transilvanica, la periferia localității Archita, județul Mureș, în centrul României. FOTO: Ionut IORDACHESCU / AFP / Profimedia

Via Transilvanica, un traseu provocator de 870 de mile (1.400 de kilometri), traversează România în diagonală, oferind peisaje cu pajiști montane, păduri fermecătoare și mănăstiri medievale. Damien Gabet, jurnalist freelancer, scriitor și blogger de turism, a scris un editorial amplu despre acest „peisaj de vis” al Via Transilvanica, pe care l-a experimentat pe parcursul unei călătorii parțiale.

„După aproximativ șapte minute de mers pe bicicleta electrică, am realizat că dependența a început să își facă simțită prezența. În timp ce urcam pe dealurile acoperite de ceață din Bucovina, butonul de asistență al bicicletei a devenit un adevărat element de salvare. Ghidul meu, Sergiu, a fost rapid să observe. «Fii sincer cu tine – folosește modul ‘turbo’ doar la nevoie!», a strigat el. Degetul meu mare s-a ascuns instant sub ghidon”, remarcă el.

„În aventurile anterioare, evitam asistența, considerând energia electrică ca fiind semn al slăbiciunii. Cu toate acestea, pe aceste dealuri, motorul suplimentar era aproape vital. La urma urmei, nu vrei să te afli fără energie în zone unde trăiesc lupi, urși și râși”, continuă el.

Damien Gabet subliniază că a fost invitat să participe la prima drumeție organizată de operatorul de turism Slow Cyclist, care a inclus o plimbare pe un ebike pe o porțiune din Via Transilvanica.

Acest traseu, cunoscut și ca „Camino-ul Estului”, reunește vechi drumuri comerciale și poteci dedicate animalelor, străbătând zona de sud-vest de la Putna, situată aproape de granița cu Ucraina, până în satul Drobeta-Turnu Severin, la aproximativ 1.400 km distanță de Serbia.

„România care călătorește în timp”

Via Transilvanica, un mix între ecoturism, artă și sustenabilitate economică, are o poveste semnificativă în spate, conform afirmațiilor lui Gabet.

Traseul a fost conceput de ecologistul Alin Ușeriu și fratele său, Tiberiu, care a depășit obstacolele corupției, ale crimei organizate și ale naturii în lanțul muntos al Carpaților.

„Aceasta reprezintă o reușită atât în ceea ce privește rezistența, cât și planificarea traseului”, observă el.

„După patru ani și jumătate de eforturi împotriva tuturor obstacolelor, au creat un drum ce unește șapte regiuni, cu ajutorul a sute de voluntari. Rezultatul? O invitație de a explora fermecătoarea Românie rurală care pare a călători în timp”, completează Gabet.

Cum descrie bloggerul britanic experiența sa pe Via Transilvanica:

„După ce am fost convins să particip la o nuntă de familie, mi-am întârziat venirea la această aventură. Din fericire, am evitat o furtună devastatoare care a afectat grupul cu o zi înainte. M-am alăturat porțiunii din fața unei mănăstiri din secolul al XVI-lea, situată în Vatra Moldoviței, la aproximativ 30 de kilometri sud de Putna. Aceasta face parte dintre cele opt biserici din regiune ce sunt incluse în patrimoniul UNESCO datorită frescelor lor exterioare, care au fost descrise ca „biblie pentru analfabeți”, și au fost păstrate într-o stare remarcabilă datorită arhitecturii inteligente și a vopselei de calitate. Celebrele nuanțe de albastru de Voroneț, obținute din rarul lapis lazuli, continuă să strălucească.”},{

Recomandari
Show Cookie Preferences