O inovație în domeniul energiei: o „frunză artificială” revoluționară
Cercetătorii din China, împreună cu colaboratori internaționali, au realizat un nou tip de „frunză artificială”, o peliculă fotoactivă inovatoare concepută din metal lichid. Această tehnologie utilizează energia solară pentru a genera hidrogen prin descompunerea directă a apei, deschizând astfel posibilități pentru producția de dispozitive ecologice pe scară largă, conform unui raport de la Xinhua.
Echipa de cercetare, condusă de profesorul Liu Gang de la Institutul de Cercetare a Metalelor, parte a Academiei Chineze de Științe, a publicat recent rezultatele studiului în revista academică internațională Nature Communications.
Această peliculă, care imită o frunză naturală, are capacitatea de a transforma energia solară direct în combustibil chimic, având un potențial semnificativ pentru conversia energiei solare în hidrogen. Realizarea este extrem de importantă în contextul eforturilor globale pentru reducerea emisiilor de carbon, conform specialistilor.
Pentru a crea aceste pelicule fotoactive eficiente, cercetătorii chinezi au dezvoltat o tehnică inovatoare de implantare a particulelor, care integrează foto-absorbante semiconductoare în metalul lichid. Această metodă se bazează pe inspirația din fotosistemele II și I, care facilitează fotosinteza în frunze, fiind prezente în membranele tilacoidelor din cloroplaste.
Sub iradierea luminii vizibile, noile pelicule demonstrează o activitate fotocatalitică pentru descompunerea apei de 2,9 ori mai mare decât peliculele tradiționale. În plus, această „frunză artificială” poate funcționa continuu timp de peste o sută de ore.
„Un alt beneficiu al acestor pelicule este versatilitatea în utilizarea diferitelor metale și semiconductori cu puncte de topire scăzute. În plus, toate materialele pot fi reciclate eficient prin tratarea ultrasonică într-o soluție de apă caldă. Astfel, această nouă tehnică oferă o soluție promițătoare pentru procesarea pe scară largă și la costuri reduse pentru dispozitivele și aplicațiile de conversie a energiei solare”, a declarat profesorul Liu Gang.
(Sursa: Agerpres / Foto: Dreamstime.com)