Orionidele: Spectacolul de meteori din octombrie 2024
Maximul curentului de meteori Orionide va avea loc în noaptea de 20 spre 21 octombrie, oferind o ocazie unică de a observa până la 20 de meteori pe oră. Este important de știut de unde provin aceste fragmente. În același timp, sunt și câteva sfaturi utile pentru a îmbunătăți experiența observațiilor.
Modalitatea de observație a ploii de stele
Orionidele pot fi observate după miezul nopții până la răsăritul Soarelui, perioadă corespunzătoare poziției constelației Orion pe cer.
Acest curent de meteori este renumit pentru bolizii strălucitori pe care îi produce ocazional, ceea ce constituie un motiv suplimentar pentru a-l urmări.
Între 2 octombrie și 7 noiembrie, Pământul traversează marginea exterioară a norului de particule lăsat de cometa 1/P Halley. În acest interval, numărul meteorilor crește, iar maximul se va înregistra în noaptea de 20-21 octombrie. Meteori par să provină din constelația Orion, motiv pentru care acest curent este numit Orionide. Toate fragmentele incandescente în atmosfera terestră au originea în cometa Halley, meteorii având o origine comună.
Pentru observații optime, se recomandă a fi în afara orașului, iar cerul să fie privit timp de cel puțin o oră. Este indicat să se observe către zenit (peste cap).
Observațiile sunt cele mai eficiente departe de marile orașe sau de la marginea lor, datorită iluminatului public ce poate îngreuna observarea meteorilor. Este benefic să lăsați ochii să se acomodeze cu întunericul evitând lumina ecranelor timp de aproximativ 20 de minute.
De asemenea, în acest an, lumina Lunii, care va fi plină pe 17 octombrie, va afecta vizibilitatea ploilor de stele, făcându-le mai greu observabile. Detalii despre ce se poate observa pe cer în această perioadă pot fi consultate.
Aceasta este a doua ploaie de stele asociată cu cometa Halley, prima fiind curentul de meteori Eta Aquariide, observat la începutul lunii mai.
Diferentierea între meteori și meteoroizi
Meteorii, cunoscuți și sub denumirea de stele căzătoare, sunt vizibili constant. De exemplu, în luna august, pot fi observați meteori cunoscuți sub numele de Perseide, iar în decembrie există de asemenea o perioadă cu o activitate crescută de meteori.
Pe lângă Soare și planete, sistemul solar conține multe alte obiecte cosmice, inclusiv resturi de la formarea planetelor, variind de la dimensiuni microscopice la sute de kilometri. Cele mai mari sunt denumite asteroizi și comete, în timp ce cele de dimensiuni medii sunt cunoscute ca meteoroizi.
Când meteoroizii intră în atmosfera Pământului cu viteze extrem de mari, aerul din jurul acestora, precum și meteoroizii, se aprind din cauza frecării cu aerul. Temperaturile aerului ating câteva mii de grade, formând o dâră luminoasă pe cer, denumită meteor. Meteoroizii se încălzesc atât de mult încât se pot distruge în atmosfera terestră, provocând uneori explozii luminoase numite bolizi.
Destul de rar, un meteoroid nu se consume complet în atmosferă, iar o parte s-ar putea să cadă pe Pământ, devenind astfel meteorit.