Parchetul European acuză 12 persoane în legătură cu o fraudă de milioane de euro în proiecte IT în România

Parchetul European din Bucureşti a iniţiat, în această săptămână, acţiuni legale la Tribunalul Bucureşti împotriva a 12 persoane, incluzând şase indivizi şi şase companii, în urma unei anchete ce vizează o fraudă de 9,5 milioane de euro asociată cu proiecte IT finanţate de Uniunea Europeană. Ancheta a inclus verificări în Cipru, Cehia, Monaco, Statele Unite şi Ucraina.
Pe de altă parte, Parchetul European a desfăşurat o investigaţie extinsă, având ca obiect o fraudă ce implică fonduri europene.
„Cazul implică trei proiecte IT destinate dezvoltării de soluţii software inovatoare, finanţate prin Fondul European de Dezvoltare Regională. Pe parcursul anchetei desfăşurate între 2019-2022, beneficiarii au furnizat documente falsificate autorităţii de management din România responsabilă cu supravegherea fondurilor UE, pentru achiziţia de bunuri şi servicii. Există suspiciuni că aceste documente au facilitat tranzacţii comerciale fictive, care au permis obţinerea nelegitimă a aproximativ 9,5 milioane de euro (47.940.498,03 RON) din bugetul UE”, a detaliat Parchetul European.
Conform procurorilor, sumele obţinute ilegal au fost transferate în conturile companiilor considerate furnizori, iar entităţile internaţionale au fost folosite în scopuri neconforme cu proiectele iniţiale.
„Au avut loc activităţi de colectare a probelor în mai multe ţări, inclusiv Cipru, Cehia şi Malta, conform articolului 31 din Regulamentul EPPO, care facilitează anchetele internaţionale mai eficiente. Această reglementare permite procurorilor europeni să colaboreze cu colegii din alte state membre pentru a desfăşura măsuri de investigare mai repede și mai eficient decât metodele tradiţionale. De asemenea, prin cooperarea internaţională, au fost realizate acţiuni de investigare şi în Monaco, Statele Unite şi Ucraina”, au subliniat procurorii.
Această investigaţie a beneficiat şi de suportul Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF).
Procurorii i-au acuzat pe inculpaţi de fraudă sau complicitate la fraudă prin utilizarea de documente falsificate, dar şi de spălare de bani.
În cazul în care vor fi găsiţi vinovaţi, suspecţii se pot confrunta cu pedepse cu închisoarea cuprinse între trei şi zece ani şi şase luni. Companiile implicate riscă confiscarea bunurilor şi o amendă de până la 422.000 euro, plus eventuale sancţiuni suplimentare.