Peste 800 de stele au dispărut în mod misterios în ultimele 70 de ani
O stea nu este un obiect de mici dimensiuni pe care să-l poți pierde, totuși, o echipă de cercetători condusă de astronomi de la Institutul Neils Bohr din Copenhaga a publicat recent un studiu care confirmă un fapt surprinzător. În ultimele 70 de ani, peste 800 de stele au dispărut, iar cauzele nu sunt pe deplin înțelese.
Oameni de știință confirmă dispariția misterioasă a peste 800 de stele în ultimii 70 de ani
Stelele nu dispar astfel, iar atunci când o stea masivă ajunge la sfârșitul ciclului său, de obicei, explodează într-o novă sau supernovă. Energia eliberată în aceste evenimente este extrem de potentă, având capacitatea de a călători prin galaxie, rezultând în formarea unei găuri negre sau a unei stele neutronice.
De obicei, aceste evenimente lasă în urma lor semnătura energetică, dar cercetătorii danezi susțin că unele stele dispar fără a lăsa urme. Autorii studiului au analizat două cataloage astronomice importante: Catalogul Observatorului Naval al SUA (USNO) și Pan-STARRS Data Release-1 (DR1) de la NASA, constatând că peste 800 de stele au dispărut fără urme în ultimele 100 de ani.
Conform studiului, o posibilă explicație ar fi un fenomen numit „colaps complet”, iar dovezile pentru acest fenomen provin din observarea sistemului solar binar VFTS 243 din Marele Nor al lui Magellan.
Acest sistem conține o gaură neagră cu o masă de nouă ori mai mare decât a Soarelui și o stea de tip gigant albastru, însă nu există dovezi ale unei explozii specifice. Singura explicație propusă este că a doua stea a suferit un colaps complet, fără a lăsa vreo urmă.
Cercetătorii subliniază că fenomenul necesită studii suplimentare pentru a fi pe deplin înțeles.
Mașina Tesla lansată în spațiu de Elon Musk—posibilitatea revenirii pe Pământ
Există o curiozitate legată de soarta mașinii Tesla lansate în spațiu de Elon Musk, vehicul care a ajuns la viteză record de 25.290 km/h. Mașina a orbitat de 4,1 ori în jurul Soarelui de la lansare.
Pentru a urmări traseul acesteia, se poate accesa site-ul Where Is Roadster, care oferă informații actualizate. Specialistii susțin că, deși mașina se comportă asemănător unui asteroid, mișcarea sa este haotică.
Cercetătorii din Canada și Cehia au estimat că Tesla se va apropia de Terra cu aproximativ 5 milioane de kilometri în anul 2047, în funcție de traiectorie.
Conform cercetărilor, există 12% șanse ca mașina să ajungă pe Venus sau Soare, și 22% șanse pe Terra, ceea ce înseamnă că aceste evenimente sunt posibile în milioane de ani.
Un studiu recent contestă ideea sferei Dyson pentru civilizații avansate
Cercetătorii au analizat teoria civilizațiilor extraterestre avansate și necesitatea lor de energie. Conform unui studiu condus de Ravi Kopparapu de la NASA, panourile solare sunt o sursă curată de energie, dar identificarea unei civilizații avansate pe baza semnăturilor lor energetice este complicată.
Pentru a putea depista o civilizație extraterestră, ar fi nevoie de un telescop performant și de panouri solare similare cu cele de pe Pământ. De asemenea, civilizația respectivă ar trebui să fie localizată pe o planetă orbitoare în jurul unei stele asemănătoare Soarelui.
Dacă omenirea ar acoperi 2,4% din suprafața Terrei cu panouri fotovoltaice, semnătura ultravioletă ar fi aproape imposibil de depistat. Studiul sugerează că, chiar și cu o acoperire de 23%, observarea ar necesita sute de ore de observații detaliate.
Cercetătorii conchid că, pentru a depista o civilizație avansată, ar fi mai eficient să ne concentrăm asupra altor soluții decât pe căutarea sferei Dyson.
Sursa foto: profimediaimages.ro