Petra Pintelei, tânără nevăzătoare, acuză o decizie profund discriminatorie după candidatură la o instituție a statului

Petra Pintelei, tânără nevăzătoare, acuză o decizie profund discriminatorie după candidatură la o instituție a statului
Petra Pintelei. Sursă foto: Facebook.com/ Petra Pintelei

Petra Pintelei, o susținătoare activă a drepturilor persoanelor cu dizabilități din România, condamnă o hotărâre a unei comisii din Senat, pe care o consideră profund discriminatorie, în ceea ce privește ocuparea unui post la o instituție subordonată acestei camere legislative. Deși a obținut cel mai mare punctaj dintre cei patru candidați, tânăra reclamă faptul că au fost favorizate sinecurile politice, candidatul declarat câștigător fiind ales strict pe baza criteriilor politice.

Petra Pintelei descrie experiența sa ca fiind „profund nedreaptă” în demersul de a obține un post într-o instituție a Senatului, care se ocupă cu protecția drepturilor persoanelor cu dizabilități. Această poveste a fost împărtășită pe rețelele sociale, conform unor surse.

Povestea sa a fost transmisă de influencerii Beniamin și Iosif Graur, care au publicat mesajul ei. Dintr-o postare care a devenit virală rezultă că, deși Petra Pintelei a obținut cel mai mare punctaj pentru un post public dedicat protecției persoanelor cu dizabilități, a fost respinsă în favoarea unui alt candidat, fără dizabilități, care a beneficiat de susținere politică.

Aceeași sursă indică faptul că Petra Pintelei a candidat fără sprijin politic, bazându-se exclusiv pe abilitățile și eforturile sale individuale.

Potrivit sursei citate, Petra a fost audiată de Comisia pentru Drepturile Omului și Egalitatea de Șanse, unde a obținut cel mai mare punctaj dintre cei patru candidați – trei având dizabilități, iar unul fără.

Petra Pintelei: Candidatul câștigător a fost ales strict pe criterii politice

„Cu toate acestea, postul a fost câștigat de candidatul fără dizabilități, care a obținut un punctaj mai mic, dar a fost votat în plen pe baza unor criterii politice, meritul și competența fiind neglijate. Consider că aceasta este o nedreptate, pentru că nu a contează competența, ci doar puterea și influența. Persoanele cu dizabilități ar trebui să aibă cuvântul hotărâtor asupra deciziilor care le privesc, fără a fi umbrite de alții. Mă bucur că pot face această declarație și încurajez pe cei nedreptățiți să își exprime vocea”, a declarat Petra Pintelei.

Ea adaugă că promisiunile de egalitate de șanse sunt doar „iluzia că poți obține ceva prin competență”.

„Asta a fost situația. Restul a fost doar o formalitate, și am auzit că acolo s-au făcut manevre transparente, prin care s-a decis cine va câștiga”, a menționat Petra Pintelei.

Petra Pintelei consideră că decizia este „profund discriminatorie” și numește această situație un „act de fațadă”, care a creat o aparență de egalitate, dar care a favorizat din nou sinecurile politice și relațiile de culise.

Deși dezamăgită, ea nu se lasă învinsă și crede că întreaga societate trebuie să fie informată despre această nedreptate.

„Nu cer milă. Cer echitate”

„Nu cer milă. Cer echitate. Cer ca pregătirea să fie apreciată, nu carnetul de partid. Cât timp vom continua să pretindem că susținem persoanele cu dizabilități, dar le vom închide ușile în față când acestea doresc să contribuie la binele comun?” se întreabă tânăra.

„Petra Pintelei este o tânără nevăzătoare cu o inteligență remarcabilă, un spirit civic autentic și o voce inspiratoare pentru mii de români. Luptă pentru drepturile persoanelor cu dizabilități de ani de zile și reprezintă un exemplu de curaj și perseverență. În acest moment, vocea ei trebuie să fie auzită mai puternic ca niciodată”, subliniază mesajul postat de frații Graur.

Biroul de presă al președintelui interimar al Senatului a fost solicitat pentru un punct de vedere cu privire la această situație, la fel ca și vicepreședinta Comisiei pentru Drepturile Omului și Egalitatea de Șanse din Senat.

Recomandari
Show Cookie Preferences