Poate soarele să înlocuiască cărbunele? – Creșterea fără precedent a energiei solare și perspectivele din România

Poate soarele să înlocuiască cărbunele? – Creșterea fără precedent a energiei solare și perspectivele din România
Parc fotovoltaic (sursa foto P Docekalova, Dreamstime.com)

În 2024, sectorul surselor regenerabile de energie, cu un accent deosebit pe energia solară, a înregistrat o expansiune rapidă, depășind cererea globală de electricitate. Aceasta marchează o schimbare semnificativă, având în vedere că utilizarea combustibililor fosili ar putea începe să scadă. De asemenea, interesul pentru energia regenerabilă în România este în creștere, susținut de două licitații recente care subliniază această tendință, conform unei analize realizate de InfoClima.ro.

Expansiunea cererii de electricitate datorată aparatelor de aer condiționat

În 2024, sursele de energie cu emisii reduse de carbon au generat 41% din electricitatea la nivel global, atingând pentru prima dată un prag de 40%.

  • Energia solară a înregistrat cel mai mare avans anual din istorie, crescind cu 29%, și a devenit principalul contributor la noile capacități de generare a energiei electrice în lume.

Cerererea globală de electricitate a crescut cu 4%, influențată de valurile de căldură, ceea ce a dus la o creștere de 1,4% a generării pe bază de combustibili fosili. Însă, 96% din această creștere, excluzând impactul temperaturilor, a fost satisfăcută de sursele de electricitate curată.

Conform raportului EMBER publicat pe 8 aprilie 2025, energia solară a devenit motorul principal în tranziția energetică globală, atât în ceea ce privește generarea, cât și instalarea de noi capacități, atingând recorduri în 2024.

  • Producția de energie solară a continuat să crească rapid, dublându-se în ultimii trei ani și generând mai multă electricitate decât orice altă sursă. Deși sursele regenerabile au avansat, în anul 2024 cererea de electricitate a crescut mai repede, depășind ritmul de expansiune a energiei curate.

Tehnologii avansate, precum inteligența artificială, centrele de date, vehiculele electrice și pompele de căldură, contribuie deja la creșterea cererii globale. Totuși, principalul factor al creșterii accelerate a cererii în 2024, comparativ cu 2023, a fost utilizarea crescândă a aparatelor de aer condiționat în sezonul cald. Acest aspect a avut un impact asupra creșterii generării din surse fosile, chiar dacă aceasta a fost una modestă.

În ciuda unei ușoare creșteri a utilizării surselor fosile determinată de schimbările de temperatură, sursele regenerabile au fost cele care au satisfăcut cea mai mare parte a cererii suplimentare. Energiile solare au fost principala forță motrice, extinzându-se pe plan global și devenind mai accesibile datorită reducerii costurilor stocării cu baterii.

Două licitații evidențiază angajamentul României față de energia regenerabilă

România manifestă un interes autentic pentru dezvoltarea capacităților de producție a energiei din surse regenerabile. Programele de finanțare gestionate de Ministerul Energiei confirmă acest angajament, având în vedere numărul mare de proiecte propuse și suportul oferit investitorilor.

  • Prima licitație din cadrul schemei Contractelor pentru Diferență (CfD), desfășurată la sfârșitul anului trecut, a avut un succes semnificativ, demonstrând încrederea investitorilor în acest mecanism de sprijin. În prezent, Ministerul Energiei se pregătește pentru lansarea celei de-a doua licitații CfD.

Cele două licitații sunt menite să sprijine dezvoltarea a până la 5 GW de capacități de energie regenerabilă, un pas important în atingerea obiectivelor de decarbonizare și tranziție energetică.

Sursa foto: Dreamstime.com

Recomandari
Show Cookie Preferences