Poliția Română afirmă că nu este necesar să monitorizeze numărul persoanelor somate să elimine postările de pe Facebook înainte de alegeri

Poliția Română afirmă că nu este necesar să monitorizeze numărul persoanelor somate să elimine postările de pe Facebook înainte de alegeri
Polițist român. Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Autoritățile de poliție din România refuză să ofere detalii despre numărul persoanelor atenționate de agenții săi să șteargă postările de pe Facebook și alte platforme sociale înaintea alegerilor prezidențiale și parlamentare din România, conform unui comunicat emis de APADOR-CH.

Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH) subliniază într-un comunicat adresat presei că, în ziua dinaintea primului tur al alegerilor prezidențiale, poliția a fost acuzată de exces de zel, amendează persoane care publică mesaje electorale online sau le solicită, prin diferite amenințări și intimidări, să șteargă respectivele postări.

„Oamenii au reacționat cu indignare, pe baza percepției că polițiștii își asumă o atitudine arrogantă față de vârstnicii care vând pătrunjel pe trotuar, în loc să se concentreze asupra adevăratelor infracțiuni și evaziuni”, se menționează în comunicat.

„Aceasta a adus, totuși, atenția opiniei publice asupra unei legi (370/2004), care sancționează propaganda electorală desfășurată după încheierea campaniei, cu amenzi cuprinse între 1.500 și 4.500 de lei”, adaugă APADOR-CH.

Statistica amenzii și avertismentelor Poliției Române la alegerile europarlamentare versus cele prezidențiale

APADOR-CH a solicitat IGPR datele cu privire la sancțiunile aplicate în trecut, axându-se pe alegerile europarlamentare și locale din iunie 2024, comparativ cu primul tur al alegerilor prezidențiale. Răspunsul oferit de Poliția Română a fost următorul:

  • între 8-9 iunie 2024, au fost aplicate 58 de sancțiuni contravenționale sub formă de amendă pentru continuarea propagandei electorale după finalizarea campaniei electorale
  • între 8-9 iunie 2024, au fost aplicate 169 de sancțiuni sub formă de avertisment pentru continuarea propagandei electorale după terminarea campaniei electorale.
  • între 23-24 noiembrie, au fost date 33 de sancțiuni contravenționale cu amendă pentru continuarea propagandei electorale după finalizarea campaniei.
  • între 23-24 noiembrie, au fost aplicate 108 sancțiuni sub formă de avertisment pentru continuarea propagandei electorale după terminarea campaniei.”},{
Recomandari
Show Cookie Preferences