Preferințele în schimbare ale românilor: 70% aleg tehnologia pentru sănătate, 41% evită alimentele procesate

Preferințele în schimbare ale românilor: 70% aleg tehnologia pentru sănătate, 41% evită alimentele procesate
Ruxandra Târlescu Foto: PwC România

Tehnologia joacă un rol esențial în viața românilor care își monitorizează starea de sănătate: potrivit unui sondaj realizat de PwC România, 69% dintre participanți folosesc aplicații sau dispozitive inteligente care le-au modificat obiceiurile zilnice, iar o treime dintre aceștia și-au adoptat un stil de viață semnificativ diferit. De la ceasuri și brățări inteligente la dispozitive medicale avansate și aparate de bucătărie dotate cu inteligență artificială, tehnologia le permite românilor să ducă un trai mai sănătos și echilibrat.

Utilizarea inteligenței artificiale este pe un trend ascendent, îndeosebi pentru personalizarea regimurilor de exerciții fizice (41%) și planificarea meselor (40%). Românii se bazează pe AI pentru a obține diete personalizate, liste predictive pentru cumpărături, gestionarea cheltuielilor pentru alimentație, diagnosticare medicală și integrarea cu dispozitive inteligente care sugerează rețete bazate pe ingredientele la îndemână.

Această deschidere către metode moderne demonstrează o cerință tot mai mare pentru experiențe personalizate și adaptate fiecărui stil de viață.

Românii sunt tot mai atenți la alimentele pe care le consumă

Majoritatea românilor evaluează starea lor de sănătate ca fiind bună (47%) sau foarte bună (35%) și acordă o importanță crescută tipului de alimente consumate. Peste 60% dintre ei afirmă că sunt mai preocupați de riscurile alimentelor ultraprocesate și prezența pesticidelor decât de prețurile alimentelor. În fapt, 41% evită alimentele ultraprocesate, în timp ce media regională în Europa Centrală și de Est este de 37%. De asemenea, România prezintă un ușor avans față de restul regiunii și în scăderea consumului de alcool.

Un număr din ce în ce mai mare de români (71%) recurg la suplimente alimentare și pun accent pe prospețime și sezonalitate, chiar dacă aceasta înseamnă să nu aleagă produse de marcă. 62% dintre consumatori consideră că produsele locale sunt mai sănătoase, iar peste jumătate sunt dispuși să investească mai mult pentru acestea.

Încrederea în producători continuă să fie importantă

În România, 70% dintre cumpărători cred că deciziile și comportamentele personale au cel mai mare impact asupra alegerilor privind alimentația sănătoasă, însă 50% subliniază și influența producătorilor de alimente. Aceasta sugerează că producătorii trebuie să se implice nu doar în promovare, ci și în educarea consumatorilor despre o alimentație sănătoasă și cum produsele lor pot contribui la un stil de viață echilibrat. O astfel de abordare ar putea consolida loialitatea față de marca lor.

În concluzie, consumatorii români sunt în căutarea produselor accesibile, naturale și benefice pentru sănătate, iar pentru a răspunde acestor cerințe, producătorii și retailerii trebuie să balanseze costurile cu valoarea adăugată, investind în formule mai sănătoase, cu reducerea conținutului de zahăr și creșterea cantității de fibre și proteine, fără a afecta gustul sau prețul final.

Se observă, de asemenea, un interes crescut pentru produsele premium, funcționale sau adaptate pentru dietele speciale. Inovația, colaborările cu sectorul sănătății și cel digital, alături de integrarea AI, sprijină companiile în a anticipa preferințele consumatorilor și a oferi recomandări personalizate, inclusiv prin conectarea produselor cu aplicații sau dispozitive inteligente.

Acest material a fost sprijinit de PwC România.

Recomandari
Show Cookie Preferences