Prețurile RCA, reglementate până la 31 martie 2025 / Decizia, publicată în Monitorul Oficial
Prețurile RCA sunt stabilite până la 31 martie 2025, includ comisioanele brokerilor, conform unei decizii anunțate joi în Monitorul Oficial. Astfel, perioada a fost extinsă cu 3 luni.
Recent, Uniunea Națională a Societăților de Intermediere și Consultanță în Asigurări (UNSICAR) a trimis o scrisoare ministrului Finanțelor, Marcel Boloș, prin care exprima îngrijorarea față de acest document. Organizația a avertizat că prelungirea va duce la o „destabilizare iremediabilă” a distribuției de asigurări din România, expunând distribuitorii la un „risc major de faliment”.
Potrivit notei de fundamentare emisă de Ministerul de Finanțe, în ciuda faptului că toți asigurătorii sunt actualmente solvabili, există în continuare un dezechilibru major și o serie de disfuncționalități pe piața RCA care trebuie corectate, în special prin modificările legislative propuse în Parlament.
Nota de fundamentare explică motivele pentru care Guvernul intenționează să extindă măsura adoptată acum doi ani.
- „Pe piața asigurărilor RCA din România persistă o reticență în ceea ce privește riscurile asumate de asigurători pentru anumite categorii de clienți, iar un grad ridicat de concentrare continuă să fie o vulnerabilitate a pieței, atât din perspectiva expunerii pe clasele de asigurare, cât și din punctul de vedere al cotelor de piață semnificative deținute de un număr restrâns de societăți, ceea ce sugerează un nivel scăzut de concurență.
- În ceea ce privește evoluția pieței de asigurări RCA, valoarea totală a primelor de asigurare subscrise pentru RCA de către societățile reglementate a fost de aproximativ 6,8 miliarde lei în primele nouă luni ale anului 2024, ceea ce reprezintă o creștere de 8,2% comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior.
- Referitor la activele lichide la finalul lunii septembrie 2024, acestea au crescut cu 14% față de finalul anului 2023, iar indicatorul de lichiditate rămâne solid, depășind cerințele legale.
- De asemenea, asigurătorii RCA autorizați au raportat un rezultat tehnic pozitiv în primele nouă luni ale anului 2024, atat la nivel brut, cât și net, iar rata combinată netă a scăzut cu aproximativ 4 puncte procentuale comparativ cu anul anterior.
- În ceea ce privește dezechilibrele existențe în piață, numărul asiguraților cu risc ridicat a crescut semnificativ, cu aproximativ 23.500 de cazuri noi raportate de la începutul lunii septembrie, iar societățile au dus la asigurare aproximativ 7.500 de astfel de cazuri lunar începând cu 2024”, se menționează în document.
De asemenea, se continuă să fie prezente aceleași circumstanțe excepționale, care indică un dezechilibru între cerere și ofertă și care ar putea provoca efecte negative, inclusiv o presiune suplimentară asupra prețurilor după 31 decembrie 2024, data la care expiră efectele HG nr. 1326/2023, provocând astfel o situație cu impact social și economic.
- imposibilitatea acoperirii riscurilor pentru ceilalți participanți la trafic în cazul vehiculelor neasigurate;
- creșterea riscurilor la care sunt expuși participanții la trafic în urma accidentelor implicând vehicule neasigurate, în special în cazurile de vătămări corporale severe sau deces;
- creșterea nevoii de finanțare a Fondului național de protecție datorită obligației acestuia de a compensa prejudiciile provocate de vehicule neasigurate;
- responsabilitatea persoanelor neasigurate care produc accidente de a recupera prejudiciile din resurse proprii după plata din Fondul național de protecție.
Sursă foto: Dreamstime.com