„Putin nu s-a străduit să-l umilească pe Trump” și nu pare afectat de amenințările sale „emoționale”, dar liderul rus a comis o „greșeală strategică”

Vladimir Putin a avut mereu ca prioritate obiectivele sale în război, punându-le pe acestea înaintea unei relații cordiale cu Donald Trump. Această situație s-a schimbat radical după ce Trump a anunțat un acord de înarmare a Ucrainei și a amenințat cu sancțiuni severe împotriva Rusiei. Analiză realizată de analiști și surse din Kremlin, raportată de o publicație britanică.
„Moscova este dezamăgită că relația cu Trump nu s-a dezvoltat”, a declarat un fost oficial de rang înalt de la Kremlin. „Orice așteptări pe care Putin le-ar fi avut de la Trump erau menținute întotdeauna subordonate obiectivelor sale în Ucraina, acestea fiind esențiale pentru existența sa”, a continuat oficialul, vorbind sub anonimat.
Deși președintele rus a încercat o relaționare favorabilă cu Trump, nu a reacționat la amenințările pe care Trump le-a lansat săptămâna trecută. În ciuda acestui fapt, Kremlinul și oficialii de rang înalt s-au abținut de la critici directe. În culise, însă, se simte o combinație de frustrare și acceptare, au notat analiștii.
Analista politică rusă Tatiana Stanovaya a declarat că Moscova avea speranța de a construi o relație solidă cu Trump, dar că așteptările lor fundamentale au inclus întotdeauna sancțiuni dure din partea Americii și un flux constant de armament către Ucraina.
Odată cu revenirea lui Trump la Casa Albă, la începutul acestui an, acesta a repornit rapid eforturile de restabilire a relațiilor cu Moscova, reiterându-și promisiunea de a rezolva conflictul din Ucraina în doar 24 de ore. Totuși, o întâlnire dramatică în Biroul Oval cu președintele ucrainean, Volodomir Zelenski, a accentuat percepția că poziția Washingtonului s-ar putea schimba.
Pentru Kremlin, președinția lui Trump a reprezentat o oportunitate geopolitică importantă pentru a submina unitatea NATO și a alimenta dubiile cu privire la angajamentul Occidentului față de Ucraina. Totuși, această „luna de miere” a părut să se termine când Trump și-a exprimat public nemulțumirea față de refuzul lui Putin de a accepta o încetare a focului.
Trump a propus un nou pachet de asistență militară pentru Ucraina – inclusiv ajutoare pentru achiziția de sisteme de apărare antiaeriană Patriot – și a amenințat cu sancțiuni severe împotriva Rusiei și a partenerilor săi comerciali, în cazul în care nu se ajunge la un acord de pace în termen de 50 de zile.
„Greșeală strategică” a lui Putin
Potrivit surselor, Trump a fost profund afectat de lipsa rezultatelor în urma contactelor sale personale cu Putin, incluzând șase apeluri telefonice, interpretând acest lucru ca o ofensă personală.
„Mă întorc acasă și îi spun Primei Doamne: «Am avut o discuție excelentă cu Putin», iar ea îmi răspunde: «Serios? Un alt oraș ucrainean a fost bombardat»”, a afirmat liderul american în fața reporterilor la Casa Albă.
Un fost oficial de la Kremlin a menționat că bombardamentele asupra orașelor ucrainene imediat după conversațiile celor doi lideri constituie o „greșeală strategică”, susținând că Putin a interpretat greșit reacția lui Trump.
„Putin nu a încercat să-l umilească pe Trump, dar cu siguranță nu a gestionat situația în mod foarte înțelept”, a precizat sursa.
În ciuda tensiunilor, mulți oficiali ruși și susținători ai războiului au părut să respire ușurați săptămâna trecută, calificând amenințările lui Trump drept mai puțin severe decât se așteptau și considerându-le un termen de 50 de zile avantajos pentru Putin.
„În acele 50 de zile se pot întâmpla multe, iar Putin știe asta. El îl percepe pe Trump ca pe un om emoțional și susceptibil la influențe”, a declarat o altă sursă din cadrul Ministerului rus de Externe. „Moscova va continua să discute cu Washingtonul, ei nu consideră că această ruptură este ireversibilă.”
Pentru moment, Kremlinul intenționează să intensifice ofensivele în Ucraina, având o strategie de lansare continuă a mii de drone în fiecare noapte, ceea ce provacă oboseală apărării ucrainene. Ultimele luni au arătat, de asemenea, o creștere semnificativă a atacurilor aeriene asupra orașelor ucrainene, Kievul devenind o țintă frecventă.
Frustrare în anumite cercuri din Moscova
Cei care cunosc mentalitatea lui Putin au subliniat că termenul de 50 de zile oferit de Trump îi va forța pe ruși să își întărească eforturile de război.
„Liderii ruși nu cedează la presiuni. Este probabil ca prima fază a relațiilor dintre SUA și Rusia sub Trump, care a avut loc în prima jumătate a mandatului său, să fi ajuns la final”, a comentat Fiodor Lukyanov, un renumit analist de politică externă din Rusia, care consiliază Kremlinul.
Fostul oficial din Kremlin a menționat că Putin este „obsedat” de a nu părea slab și este puțin probabil să-și schimbe postura în fața amenințărilor lui Trump.
Unii au văzut admirația manifestă a lui Trump pentru liderul rus ca pe un moment de cotitură, care ar putea conduce la reducerea sancțiunilor, revigorarea relațiilor de afaceri cu Occidentul, inițierea de noi negocieri pentru controlul armelor și remodelarea dinamicii puterii în Europa în favoarea Moscovei.
Principala condiție pentru această deschidere a fost ca Putin să fie de acord cu o încetare a focului în Ucraina, ceea ce ar îngheța liniile de conflict și ar permite Rusiei să păstreze teritoriul ocupat.
Totuși, Stanovaya, analist politic, a adăugat că, deși există „o anumită frustrare în anumite cercuri din Moscova” asupra deteriorării legăturilor, cei care susțin o relație mai bună cu Washingtonul sunt în general marginalizați.
„Statele Unite sunt în război cu noi”
Pentru cei care au observat de aproape acțiunile lui Putin, nu a fost o surpriză refuzul acestuia de a accepta termenii de pace propuși de Trump, reafirmându-și, în schimb, cererile extreme ce vizează desființarea suveranității Ucrainei.
Condțiile pe care le propune includ garanția juridică că NATO nu se va extinde spre est, neutralitatea Ucrainei, restricții asupra forțelor armate ale acesteia, protecția comunității de limbă rusă și recunoașterea anexărilor teritoriale efectuate de Rusia.
Un fost oficial de la Kremlin a declarat: „Peste 100.000 de ruși au murit în acest conflict. Putin pur și simplu nu poate reveni acasă fără ceea ce se poate considera o victorie reală.”
O facțiune mai militantă și mai conflictuală din elitele Moscovei pare să recâștige influența – considerând o confruntare cu SUA nu doar posibilă, ci inevitabilă.
Alexander Dugin, ideologul de extremă dreapta, a scris pe Telegram: „Nu uitați: percepem Statele Unite nu ca un mediator neutru, ci ca parte a războiului împotriva noastră în Ucraina. Furnizați armele care le permit adversarilor noștri să contiue lupta. Așadar, da, SUA se află în război cu noi. Putin i-a oferit lui Trump timp pentru a schimba aceasta, dar timpul se scurge.”