PwC Tax Talks: Cum influențează digitalizarea ANAF inspecțiile fiscale?

PwC Tax Talks: Cum influențează digitalizarea ANAF inspecțiile fiscale?
PwC Tax Talks, Foto: Pwc Romania

Digitalizarea ANAF va afecta procesul de colectare a impozitelor pentru bugetul de stat? Ce modificări ar putea întâmpina contribuabilii? Aflați cum evoluează inspecțiile fiscale ca rezultat al digitalizării dintr-un nou episod PwC Tax Talks, prezentat de Dan Dascălu, Partener și Coordonator al Practicii de Litigii Fiscale de la D&B David și Baias, Anca Macovei, Director PwC România, și Mihaela Ragea, Avocat Senior D&B David și Baias.

Urmăriți PwC Tax Talks aici:

Iată câteva puncte cheie din acest episod:

SAF-T este o declarație detaliată ce reflectă întreaga contabilitate a contribuabilului. De asemenea, nivelul ridicat de detaliere a datelor necesar a fi prezentate în software permite verificarea și realizarea diverselor analize asupra situațiilor contabile și fiscale.

Verificarea încrucișată reprezintă primul pas în identificarea eventualelor neconcordanțe în raportare. Ulterior, este simplu să se compare datele raportate anterior cu cele declarate de contribuabil în documentele de TVA.

Introducerea obligației de a depune Declarația 406 (SAF-T) a generat modificări semnificative în cadrul inspecției fiscale, inclusiv un nou mod de conducere a inspecției și documentele solicitabile de autoritățile fiscale. Una dintre principalele schimbări este faptul că inspecția fiscală se va desfășura la sediul organului fiscal, nu la sediul contribuabilului.

Datorită cunoașterii complete a informațiilor contabilității fiscale de către autoritate, analiza riscurilor fiscale asociate cu un contribuabil devine mult mai eficientă. Pentru remedierea eventualelor deficiențe, organul fiscal va trimite notificări de conformare, la care contribuabilul va avea opțiunea de a se conforma.

Declarația 406 este utilizată ca mijloc de probă în cadrul inspecției fiscale, având rolul de a verifica conformitatea și coerența între situațiile financiare și datele raportate prin această declarație.

Sancțiunile pentru nerespectarea obligației de a depune declarația sunt cuprinse între 1.000 și 5.000 de lei, iar pentru depunerile eronate sau incomplete, ele variază de la 500 la 1.500 de lei. În cazul în care un contribuabil nu depune repetat această declarație 406, fiecare incident este considerat o contravenție ce atrage sancțiuni cumulative. Totuși, un maxim de sancțiune poate fi aplicat, care nu va depăși dublul amenzii prevăzute pentru cea mai gravă încalcă.

Astfel, nu doar evaluările fiscale realizate de autoritate pot contribui la veniturile bugetare, ci și amenzile aplicate contribuabililor.

Exprimăm speranța că digitalizarea nu va fi folosită ca un motiv pentru a limita dialogul esențial dintre contribuabil și autoritățile fiscale.

Descoperiți alte podcasturi cu teme de fiscalitate pe blogul PwC România.

Recomandari
Show Cookie Preferences