Racheta Falcon 9 a SpaceX a fost oprită temporar. O defecțiune va fi investigată de Autoritatea Federală pentru Aviație

Racheta Falcon 9 a SpaceX a fost oprită temporar. O defecțiune va fi investigată de Autoritatea Federală pentru Aviație
Rachta Falcon 9 în timpul unei lansări Foto: Tayfun Coskun / AFP / Profimedia

Racheta Falcon 9 a SpaceX se află acum la sol, în așteptarea unei investigații, după o defecțiune rar întâlnită care a avut loc joi, în timpul unei misiuni destinate transportului a 20 de sateliți spre orbita joasă a Pământului, conform CNBC.

Această misiune, denumită “Starlink Group 9-3”, a fost lansată de la Baza Forțelor Spațiale Vandenberg din California, joi seară.

O parte a rachetei a suferit daune

Boosterul rachetei a funcționat conform anticipațiilor înainte de întoarcerea pe Pământ. Cu toate acestea, tronsonul superior nu a reușit să repornească motorul așa cum era planificat și a fost distrus, a confirmat CEO-ul SpaceX, Elon Musk.

Musk a precizat că „Repornirea tronsonului superior pentru a ajusta perigeul a provocat o explozie a motorului (dezasamblare rapidă neprogramată - RUD), din motive care nu sunt cunoscute în prezent.” Termenul RUD este folosit de SpaceX pentru a descrie un incident exploziv sau distructiv.

Falcon 9 va rămâne la sol până când Autoritatea Federală pentru Aviație finalizează investigația incidentului, a confirmat agenția.

„FAA va participa la fiecare etapă a procesului de investigație și va trebui să aprobe raportul final al SpaceX, inclusiv orice măsuri corective necesare,” a declarat agenția pentru CNBC.

Misiunea Starlink a reprezentat a 69-a lansare Falcon 9 a anului – compania având un ritm mediu de lansare la fiecare două până la trei zile în 2024 – însă această investigație va cauza probabil întârzieri în lansările planificate, inclusiv două misiuni cu echipaj: Polaris Dawn și Crew-9.

„Probabil nu va funcționa, dar merită încercat”

Deși SpaceX a desfășurat cei 20 de sateliți Starlink în misiunea de joi, defecțiunea motorului din tronsonul superior înseamnă că sateliții se află „pe o orbită sub nivelul așteptat.”

Până vineri dimineața, compania a reușit să ia legătura cu cinci dintre sateliți și încearca să utilizeze propulsoarele acestora pentru a-i aduce pe o orbită mai înaltă, pentru a preveni incinerarea în atmosferă.

„Actualizăm software-ul prin satelit pentru a activa propulsoarele de ioni la capacitate maximă,” a specificat Musk, adăugând că „probabil nu va funcționa, dar merită încercat.”

Falcon 9 a avut un palmares remarcabil timp de aproape un deceniu, înregistrând peste 300 de lansări orbitale reușite consecutive, începând cu incidentul anterior din iunie 2015, în cadrul misiunii de transport marfă CRS-7.

În total, Falcon 9 de la SpaceX a realizat 354 de misiuni orbitale, dintre care mai mult de 300 au inclus aterizări reușite, ceea ce a permis reutilizarea rachetelor de amplificare de peste 280 de ori.

Recomandari
Show Cookie Preferences