Raport PwC: Evoluția pozitivă a pieței de capital din România în 2023 și perspectivele pentru 2024

Piața de capital din România, inclusiv segmentul reglementat și sistemul multilateral de tranzacționare (SMT), a atins o capitalizare bursieră de peste 300 miliarde de lei în 2023, înregistrând o creștere de peste 45% față de anul anterior, datorită succesului listării companiei Hidroelectrica, conform celui mai recent raport PwC România, intitulat „Multiplii de evaluare ai companiilor listate la Bursa de Valori București și ai pieței locale de fuziuni și achiziții”, aflat la a șaptea ediție. Deși în 2024 lichiditatea medie zilnică nu atinge nivelul record de anul trecut, înregistrat datorită listării și tranzacționării acțiunilor Hidroelectrica, aceasta a crescut comparativ cu 2022.
„Anul 2023 a adus oportunități pentru investitori pe Bursa de Valori București, în ciuda provocărilor economice și geopolitice, inclusiv războiul din vecinătate și recesiunea din mai multe state europene. Listarea Hidroelectrica a avut un impact favorabil, iar în 2024 am asistat la finalizarea cu succes a IPO-ului Premier Energy, cel mai semnificativ din ultimii cinci ani pentru o companie antreprenorială. Această listare, împreună cu transferul în segmentul principal al BVB a companiilor Arobs Transilvania Software și Safetech Innovations, demonstrează interesul crescut al investitorilor pentru piața de capital din București”, a afirmat Sorin Petre, Partener PwC România.
Valoarea tranzacționată pe piața reglementată în 2023 a crescut cu aproape 90% față de anul anterior, atingând 24 miliarde de lei, din care mai mult de jumătate a fost generată de acțiunile Hidroelectrica.
„Listarea Hidroelectrica a îmbunătățit perspectivele pieței locale de capital pentru obținerea statutului de piață emergentă de către MSCI. La momentul actual, pe BVB sunt patru companii care îndeplinesc criteriile MSCI de dimensiune, însă este necesar să se mențină un nivel constant de lichiditate. În primul trimestru din 2024, capitalizarea bursieră pe segmentul reglementat al BVB a crescut cu 9% comparativ cu aceeași perioadă din 2023, iar valoarea tranzacționată a înregistrat o creștere de 2,6 ori, sugerând un interes crescut din partea investitorilor”, a menționat Raluca-Alexandra Capațina-Stoica, Senior Manager PwC România.
Alte concluzii ale raportului
- Cele mai tranzacționate acțiuni din piața reglementată în 2023 provin din sectoarele energie electrică (Hidroelectrica), servicii financiare (Fondul Proprietatea, Banca Transilvania) și petrol și gaze (OMV Petrom, Romgaz).
- Randamentul suplimentar median al pieței de capital a fost de 4,6% pentru indicele BET și de 9,8% pentru indicele BET-TR, în perioada 31 decembrie 2013 – 31 martie 2024.
- La 31 decembrie 2023, capitalizarea bursieră a BVB raportată la PIB a fost de 19%, fiind sub nivelul din alte piețe din regiune precum Grecia, Croația și Ungaria.
- Numărul companiilor listate cu scoruri ESG a crescut la 22 în 2023, inclusiv 20 pe piața reglementată, o companie pe SMT și o societate care a listat obligațiuni sustenabile.
- Comparativ cu bursele regionale, companiile listate la BVB au o capitalizare medie de 175 milioane Euro, fiind mai mici, cu excepția celor din Bulgaria, Cipru și Slovacia.
- Finanțările verzi și sociale câștigă teren pe piața locală de capital, cu patru noi listări între aprilie 2023 și martie 2024.
- În 2023, multiplicatorul EBITDA mediu pentru companiile de pe piața principală a BVB a fost de 8,0x, iar pentru SMT, categoria Premium, 8,7x. Analiza tranzacțiilor locale a generat un multiplicator EBITDA mediu de 10,6x, diferența sugerând stabilitatea companiilor listate, comparativ cu tranzacțiile private care vizează adesea firme cu profituri mai mici dar cu potențial de creștere mai mare.
Despre studiu
Studiul detaliază tendințele multiplicatorilor de evaluare între 2007 și 2023, analizând 84 de companii listate pe segmentul principal al Bursei de Valori București (BVB), ținând cont de sectoare precum: energie electrică, bunuri de consum, petrol și gaze, servicii financiare, sănătate, industrial, materiale, IT&C și imobiliare. De asemenea, raportul oferă multiplicatorii pentru sectoarele reprezentate pe piețele Premium ale SMT în 2023 și evoluția acestora în contextul fuziunilor și achizițiilor. Echipa de evaluare și analiză economică din cadrul PwC România, condusă de Sorin Petre, Partener, a realizat acest studiu.
Articol realizat cu sprijinul PwC România