Raport Științific: Este necesar să consumăm șerpi pentru a proteja planeta? ● NASA a anunțat fondurile pentru 2025 și perspectivele nu sunt optimiste ● Un uriaș vulcan marțian a fost descoperit, cu implicații majore
Ar trebui să consumăm șerpi pentru a proteja planeta? ● NASA a anunțat fondurile pentru 2025, iar perspectivele nu sunt optimiste ● Un uriaș vulcan marțian a fost identificat, iar implicațiile sunt serioase.
Ar trebui să consumăm șerpi pentru a proteja planeta?
Aceasta este propunerea unui grup de cercetători din Australia, Africa de Sud și Anglia, care a fost detaliată într-un studiu publicat în revista Nature.
Cercetătorii au analizat ferme din Vietnam și Thailanda care cresc șerpi pentru consum și, conform rezultatelor obținute, pitonii sunt considerați soluția ideală.
Niciun alt animal nu se dovedește a fi la fel de eficient în convertirea hranei în carne pentru consum. Potrivit autorilor studiului, șerpii au fost analizați timp de un an, incluzând aproximativ 5.000 de pitoni reticulați și birmanezi (Malayopython reticulatus și Python bivittatus).
Aceștia cresc rapid și consumă o cantitate de hrană considerabil mai mică în comparație cu bovinele, păsările, porcii sau peștii. De asemenea, carnea de piton oferă un aport de proteine superior altor animale de fermă.
Cercetătorii subliniază că pitonii sunt hrăniți cu rozătoare și resturi de la abatoare, care sunt transformate în mezeluri destinate consumului de către șerpi. Pitonii pot supraviețui până la 127 de zile fără hrană, cu o pierdere minimă în masă corporală.
În plus, autorii studiului subliniază că creșterea șerpilor nu ridică aceleași probleme de etică ce apar în cazul mamiferelor sau păsărilor, datorită capacităților lor cognitive reduse și a necesarului mic de spațiu, în care ei își mențin inactivitatea atunci când nu se hrănesc.
Studiul a fost subiectul unor critici, cercetătorii fiind acuzați de neprezentarea tuturor detaliilor proiectelor propuse. Chiar dacă se susține că sunt sustenabile, aceste inițiative ar putea genera probleme, cum ar fi necesitatea unor ferme care să producă hrana pentru pitoni, riscuri de proliferare a rozătoarelor în comunități.
De asemenea, studiul nu ia în calcul faptul că pitonii sunt carnivori și consumă animale ce depind de plante. O analiză a cantității de masă vegetală necesară pentru susținerea unui piton ar putea arăta că propunerea din Nature nu este, în realitate, atât de sustenabilă.
În plus, șerpii sunt consumați doar de câteva comunități la nivel global, iar introducerea lor în dieta unor culturi care nu sunt obișnuite cu acest tip de alimentație ar putea genera controverse.
NASA a anunțat fondurile pentru 2025, iar perspectivele nu sunt optimiste
Proiectul bugetar american pentru 2025 a fost publicat, incluzând și fondurile destinate Agenției Spațiale Americane. NASA va primi 25,4 miliarde de dolari, aceeași sumă ca în 2024, dar cu 2 miliarde de dolari mai puțin decât solicitările agenției.
Aceasta înseamnă că NASA va trebui să reducă sau să amâne anumite proiecte. Totuși, programul Artemis va continua, în special misiunea Artemis 2, care va trimite astronauți americani în jurul Lunii, după o pauză de peste 50 de ani.
Oficialii NASA examinează programele care vor fi afectate de reducerea bugetară, iar deciziile vor fi anunțate până la sfârșitul lunii. Un program vizat de aceste reduceri este The Mars Sample Return (MRS), destinat aducerii mostrelor marțiene pe Terra.
Bugetul estimat pentru acest program este de 2,7 miliarde de dolari, iar este de așteptat ca MRS să fie amânat sau suspendat. Este posibil ca NASA să reducă și cheltuielile pentru telescoapele spațiale Hubble și Chandra, precum și pentru studiile climatice.
Important este că programul Artemis va continua cu fondurile necesare. Această cursă spațială pentru Lună este esențială pentru SUA. Ofialii NASA pot fi mulțumiți că bugetul propus este cu doar 2 miliarde de dolari mai mic decât solicitările, având în vedere că în 2013, bugetul agenției a fost de doar 17,7 miliarde de dolari, care a dus la închiderea multor programe.
Un vulcan uriaș a fost descoperit pe Marte, iar implicațiile sunt semnificative
O echipă de astronomi americani, în colaborare cu specialiști de la Institutul SETI și NASA, a anunțat descoperirea unui vulcan marțian gigantic, care a rămas necunoscut în trecut. Anunțul a fost făcut la Conferința pe Științe Lunare și Planetare, desfășurată în SUA.
Cercetătorii au identificat un imens vulcan în Noctis Labyrinthus, situat aproape de ecuatorul marțian. Această descoperire a fost trecută cu vederea din cauza erodării severe care i-a afectat aspectul.
Vulcanul este unul dintre cei mai mari stinși din sistemul solar, având o altitudine de 9.022 metri și un diametru de peste 250 de kilometri. Comparativ, cel mai mare vulcan stins de pe Pământ, Nevado Ojos del Salado, are o altitudine de 6.893 metri.
Descoperirea resturilor vulcanice pe o suprafață de 5.000 kilometri pătrați sugerează o activitate vulcanică continuată pe o perioadă lungă. Însă cele mai importante descoperiri abia acum sunt în discuție.
Prezența unor roci rezultate din interacțiunea dintre lava și apă sugerează că un ghețar subteran ar fi existat și s-ar putea să existe încă în această zonă. Aceasta ridică întrebări despre activitatea vulcanului și posibilitatea existenței unor forme de viață.
Astrofizicienii caută locuri unde apa/gheața interacționează cu vulcanismul în căutarea vieții extraterestre. Descoperirea acestui vulcan, având aceste caracteristici, îl plasează pe lista potențialelor locații pentru viitoare misiuni, fie robotice, fie cu echipaj uman.
Sursa foto: profimediaimages.ro