Reacția Iranului la comentariile contradictorii ale emisarului american: „Îmbogățirea nu este negociabilă”

Ministrul de externe al Iranului, Abbas Araghchi, a declarat miercuri că dreptul țării sale de a îmbogăți uraniu este unul esențial și nu poate fi negociat. Aceasta a avut loc înaintea celei de-a doua runde de negocieri cu Statele Unite care va avea loc în weekend, în legătură cu programul nuclear contestat al Iranului, conform Reuters.
Araghchi a reacționat la comentariile făcute marți de Steve Witkoff, emisarul special al anteriorului președinte Trump pentru Orientul Mijlociu, care a susținut că Teheranul trebuie să pună capăt îmbogățirii nucleare pentru a ajunge la un acord.
„Am primit declarații mixte din partea lui Witkoff, dar pozițiile reale vor fi discutate și clarificate la masa negocierilor”, a declarat șeful diplomației iraniene.
„Suntem deschiși să adresăm îngrijorările legate de programul de îmbogățire, însă principiul îmbogățirii uraniului nu poate fi contestat”, a adăugat el.
Negocieri SUA-Iran planificate în Oman
Iranul și Statele Unite urmează să continue discuțiile sâmbătă în Oman, focalizându-se pe programul nuclear al Teheranului. Administrația anteriorului președinte amenințase cu acțiuni militare dacă nu se ajunge la un consens.
Conform rapoartelor din presa iraniană de stat, joi ministrul Araghchi va transmite un mesaj din partea liderului suprem iranian, Ayatollah Ali Khamenei, către președintele rus Vladimir Putin, în cadrul unei vizite programate în Rusia.
Ambasadorul Iranului în Rusia, Kazem Jalali, a afirmat că o colaborare constantă și bazată pe încredere între oficialii iranieni și cei ruși este esențială pentru menținerea păcii și stabilității atât regionale, cât și internaționale.
Kremlinul a evitat să facă declarații marți în legătură cu disponibilitatea Rusiei de a prelua stocurile iraniene de uraniu îmbogățit, în contextul unor posibile negocieri nucleare între Iran și Statele Unite.
Conform The Guardian, se preconizează ca Iranul să respingă o propunere americană de a transfera stocul de uraniu îmbogățit către o țară terță, precum Rusia, în cadrul unui eventual acord care urmărește limitarea programului nuclear iranian.
Iranul susține că programul său nuclear are doar scopuri civile, în timp ce Israelul și alte state occidentale suspectează o posibilă intenție de a dezvolta o bombă atomică. Acestea cred că îmbogățirea uraniului depășește cerințele unui program civil și că Iranul deține cantități de uraniu cu un grad de puritate aproape utilizat pentru arme nucleare.
În 2018, în primul său mandat, Donald Trump a retras Statele Unite din acordul semnat în 2015 între Iran și alte puteri mondiale, reimpunând sancțiuni severe împotriva Teheranului. După revenirea sa la președinție în 2025, Trump a reluat politica de „presiune maximă” și a amenințat Iranul cu atacuri aeriene în cazul în care negocierile nu vor duce la rezultate.
Primele negocieri SUA-Iran au avut loc sâmbăta trecută, pe 12 aprilie, fiind mediate de gazde, iar cele două delegații au comunicat separat prin intermediul ministrului de externe omanez, conform AFP.