Republica Moldova se pregăteşte pentru o criză energetică: președinta Maia Sandu îndeamnă cetăţenii să conserve energie, iar guvernul introduce măsuri speciale pentru instituţii, magazine şi televiziuni
Preşedinta Maia Sandu, recent reînvestită în funcţie, a lansat vineri un apel pe Facebook adresat cetăţenilor de a economisi energia electrică, în timp ce guvernul a adoptat o serie de măsuri vizând instituţiile publice, magazinele şi televiziunile. Aceste apeluri din partea liderilor statului vin în urma declarării stării de urgenţă în sectorul energetic, cauzate de temerile legate de o posibilă criză energetică şi de creşterea tarifelor. Aceste acţiuni se desfăşoară pe fundalul absenţei livrărilor de gaz din partea Rusiei către Transnistria, începând cu 1 ianuarie, ceea ce complică situaţia aprovizionării cu energie electrică.
„Sunt conştientă că preţurile la energie sunt o problemă pentru mulţi. Guvernul depune eforturi mari pentru a asigura alimentarea cu electricitate şi gaze, dar, în acelaşi timp, lucrăm şi pentru a sprijini persoanele cu venituri reduse în achitarea facturilor. Fiecare dintre noi poate contribui la îmbunătăţirea situaţiei. Schimbări minore în obiceiurile noastre zilnice pot avea un impact semnificativ – ne ajută să economisim energie şi să reducem cheltuielile”, a subliniat Maia Sandu în postarea de pe Facebook, oferind exemple de acţiuni care pot reduce consumul de energie electrică.
„Împreună, vom reuşi să depăşim cu succes această iarnă. Moldova a demonstrat mereu că este mai puternică atunci când suntem uniţi”, le-a spus președinta concetăţenilor.
Măsuri guvernamentale pentru diminuarea consumului de energie electrică
Comisia pentru Situaţii Excepţionale de la Chişinău a adoptat, vineri, măsuri destinate reducerii consumului de energie electrică. Printre acestea se numără reducerea iluminatului în instituţiile publice şi unităţile comerciale, precum şi limitarea utilizării lifturilor şi escalatoarelor, ce va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2025.
În plus, Comisia a decis ca furnizorii de servicii media cu licenţe de emisie să transmită, în orele de maximă audienţă, informaţii despre măsurile de eficientizare a consumului energetic. Televiziunile şi radiourile vor comunica mesaje precum „Economisiţi energia electrică în orele de vârf: între 07:00 – 11:00 şi 18:00 – 23:00 pentru a reduce costurile şi a evita posibilele deconectări” sau „Utilizaţi eficient energia electrică, termică şi combustibili”, conform portalului NewsMaker.md.
De asemenea, întreprinderile consumatoare de energie (precum cele cuptoare electrice şi aparate de sudură) trebuie să îşi organizeze programul de lucru astfel încât activităţile ce implică un consum mare de energie să fie planificate în afara intervalelor 07:00 – 11:00 şi 18:00 – 23:00.
Administratorii sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare vor ajusta regimul de funcţionare a pompelor pentru a minimiza consumul de energie electrică în aceeaşi perioadă, optimizând utilizarea potenţialului bazinelor de acumulare.
În plus, administratorii clădirilor rezidenţiale cu lifturi vor plasa anunţuri la parter, informând că „În condiţiile riscurilor de întrerupere a alimentării cu energie electrică în orele de vârf, utilizarea liftului între 07:00 – 11:00 şi 18:00 – 23:00 nu este recomandată pentru a evita blocările.”
Moscova utilizează gazul ca instrument de presiune
Primul mandat al Maiei Sandu a demarat în plină pandemie, iar noul mandat se desfăşoară sub semnul unei crize energetice, cu starea de urgenţă instituită începând cu 16 decembrie pentru o lungă perioadă. Aprovizionarea cu energie electrică a Republicii Moldova este ameninţată de expirarea acordului pentru tranzitul gazelor ruseşti prin Ucraina la sfârşitul anului, situaţie complicată de absenţa livrărilor de gaz către Transnistria, ceea ce afectează costurile energiei electrice în Moldova.
Din anul 2022, Moldova şi Transnistria au convenit că gazul rusesc livrat ţării va ajunge în regiunea separatistă, în timp ce partea dreaptă a Nistrului îşi asigură aprovizionarea din alte surse.
În acelaşi timp, Moscova îşi foloseşte gazul ca instrument de presiune, negând oferirea unor rute alternative pentru livrările de gaze către Transnistria prin Turcia, Bulgaria şi România, condiţionând aprovizionarea de plata unor datorii contestate de Chişinău. În plan publicitar, Rusia a intensificat atacurile, acuzând-o pe Maia Sandu de intenţii militare asupra Transnistriei, în timp ce ameninţă că va proteja cetăţenii din acea regiune.