România, în discuții pentru achiziția obuzierele autopropulsate K9 Thunder din Coreea de Sud

România, în discuții pentru achiziția obuzierele autopropulsate K9 Thunder din Coreea de Sud
Obuziereautopropulsat K9 „Thunder” (FOTO: Wojtek Radwanski / AFP / Profimedia Images)

Compania sud-coreeană Hanwha este singura rămasă în competiția organizată vara trecută de Ministerul Apărării Naționale pentru dotarea Armatei Române cu echipamente de artilerie. Autoritățile române continuă negocierile pentru 54 de obuziere autopropulsate K9 Thunder, despre care producătorul afirmă că sunt "foarte rapide" și proiectate să funcționeze în diverse condiții climatice.

România aproape de contractarea obuzierelor K9 Thunder din Coreea de Sud

„Raza maximă a obuzierului K9 este de 54 de kilometri și acesta se remarcă prin viteză”, a declarat Heo Man Jung, expert principal pe artilerie la Hanwha, în timpul unei întâlniri cu jurnaliști români. Acesta a menționat că în 2010, obuzierul a fost utilizat în momente de intensitate ridicată în Coreea de Sud.

„Am reacționat rapid față de atacurile Coreei de Nord”, a mai spus el. De asemenea, Heo Man Jung a evidențiat mobilitatea obuzierului, care poate atinge viteze de peste 67 de kilometri pe oră, precum și protecția pe care vehiculul o oferă soldaților din interior. De menționat este faptul că modelul K9 este conceput pentru a funcționa în orice tip de mediu.

În vara anului precedent, Ministerul Apărării Naționale solicita trei sisteme de obuzier de calibrul 155 mm, corespunzătoare nivelului batalion, 17.352 de proiectile explozive, 324 de proiectile fumigene, 324 de proiectile de iluminare, și 720 de proiectile inerte (destinate instruirii).

Contractul, ce depășește 850 de milioane de euro, are o durată de 60 de luni, iar sursa de finanțare provine din fonduri bugetare, conform anunțului oficial de atunci.

Un sistem obuzier include: 18 obuziere de calibrul 155 mm autopropulsate pe șenile, nouă țevi de rezervă, 12 vehicule speciale pentru transportul și încărcarea muniției, nouă posturi de observație de artilerie autopropulsate, o stație meteorologică, trei vehicule pentru evacuarea echipamentelor avariate și trei sisteme de cercetare acustică, plus proiectilele asociate.

Reprezentanții companiei Hanwha au declarat într-un comunicat că plănuiesc să deschidă o linie de producție în România pentru a sprijini capabilitățile de apărare ale Forțelor Terestre și pentru a dezvolta industria militară locală.

Obuzierele K9 Thunder sunt utilizate în nouă țări din lume, inclusiv în cinci state membre NATO: Polonia, Norvegia, Estonia, Finlanda și Turcia.

Anul trecut, Polonia a semnat un contract cu Coreea de Sud pentru achiziția a încă 150 de obuziere autopropulsate K9, în valoare de 2,6 miliarde de dolari.

Marți, se vor semna mai multe memorandumuri între guvernele României și Coreei de Sud, inclusiv în domeniul Apărării, în contextul vizitei oficiale a președintelui Klaus Iohannis în Coreea de Sud.

Recomandari
Show Cookie Preferences