România se confruntă cu posibile „sancțiuni severe” dacă nu actualizează rapid legislația RCA. Două proiecte de lege stagnează în Parlament.

România se confruntă cu posibile „sancțiuni severe” dacă nu actualizează rapid legislația RCA. Două proiecte de lege stagnează în Parlament.
Plati daune RCA, Foto: Roman Romaniuk / Dreamstime.com

România ar putea fi supusă „sancțiuni financiare semnificative”, în cazul în care nu adoptă „în cel mai scurt timp” modificările necesare la legislația RCA, conform unei scrisori din Ministerul Afacerilor Externe (MAE) adresată Parlamentului. În urma unei sesizări la Curtea Europeană de Justiție, Comisia Europeană ar putea solicita României o sumă fixă de cel puțin 1,6 milioane de euro și penalități între 1.750 de euro și peste 105.000 de euro pe zi de întârziere, avertizează MAE.

  • O schimbare majoră neimplementată în legislație este faptul că victimele unui asigurător în faliment vor putea solicita despăgubiri de peste 500.000 de lei, în prezent limita fiind aceasta.
  • În plus, persoanele grav rănite sau membrii familiilor celor decedați în accidente auto acoperite prin RCA-ul companiilor aflate în faliment, precum Euroins și City Insurance, ar putea beneficia de prioritate la plățile de despăgubire din partea Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA).

În scrisoarea trimisă Camerei Deputaților, MAE subliniază că România se află într-o procedură de infringement pentru neimplementarea în termen a Directivei UE 2021/2118 și se află în etapa avizului motivat, ultima fază precontencioasă, înainte de a fi dată în judecată la Curtea Europeană de Justiție (CJUE).

Termenul de răspuns la avizul motivat, prelungit la cererea autorităților române, expiră pe 14 aprilie 2025.

Două proiecte de legi esențiale pentru modificările RCA ar trebui să fie adoptate până pe 31 martie 2025

Guvernul a inițiat două proiecte de legi pentru implementarea modificărilor RCA stipulate de Directiva UE, fiind deja adoptate de Senat și actualmente în dezbatere la Camera Deputaților (organ decizional) din primăvara anului trecut, conform MAE.

Cele două inițiative legislative sunt:

„Proiectele menționate au fost înregistrate la Camera Deputaților, care este camera decizională a Parlamentului, pe 2 aprilie 2024 și pe 25 martie 2024. Acestea au fost incluse pe ordinea de zi a plenului de nenumărate ori, fără avansuri notabile din luna decembrie 2024. În acest context, reamintim că, conform solicitării de extindere a termenului transmise Comisiei, aceste proiecte trebuie adoptate până la sfârșitul lunii martie 2025. De asemenea, până pe 14 aprilie 2025, autoritățile române trebuie să notifice instituțiile europene despre actele normative publicate în Monitorul Oficial al României, împreună cu tabelul de concordanță referitor la Directiva UE 2021/2118”, notează MAE.

Sancțiunile posibile pentru România dacă legislația RCA nu este modificată până pe 14 aprilie 2025

În această situație, MAE atenționează că termenul-limită pentru conformare este 14 aprilie 2025, iar, dacă România va fi acționată în instanță la CJUE, aceasta este data la care instanța va verifica dacă există o încălcare a legislației europene.

În cazul în care acest lucru se va întâmpla, România riscă să plătească o sumă fixă, chiar dacă modificările RCA vor fi implementate ulterior momentului în care instanța a fost sesizată, avertizează MAE.

„Având în vedere cele menționate, transpunerea completă a Directivei(UE) 2021/2118 trebuie să fie finalizată urgent. În lipsa acesteia, există riscul ca o acțiune la CJUE să aibă loc până la mijlocul anului 2025, iar probabilitatea de impunere a unor sancțiuni financiare semnificative asupra statului român este foarte mare. În acest context, facem apel la sprijinul Ministerului Finanțelor și Autorității de Supraveghere Financiară pentru ca aceste proiecte de lege să fie adoptate cât mai curând”, mai transmite MAE.

Prelungirea plafonării prețurilor RCA, o consecință a lipsei modificărilor legislative

Guvernul a invocat frecvent neadoptarea modificărilor legislative RCA ca justificare pentru extinderea măsurii de plafonare a prețurilor RCA, începând din primăvara anului 2023, după falimentul Euroins, liderului de pe piața RCA, având peste 3 milioane de asigurări.

Cele mai multe modificări propuse de Autoritatea de Supraveghere Financiară se regăsesc în proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr.132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (PL-x nr. 216/2024).

Modificările principale propuse sunt:

  • șoferii care circulă fără RCA sau nu-și protejează mașina într-un spațiu privat atunci când asigurarea este suspendată riscă amenzi de 15 ori mai mari.
  • păgubiții RCA nu vor mai putea primi în avans mai mult de 400 de euro de la asigurători pentru reparațiile auto efectuate în regie proprie.
  • modificări la sistemul Bonus-Malus, astre aplicabile și altor criterii în stabilirea reducerilor sau majorărilor primelor de asigurare, cum ar fi natura prejudiciilor pentru care s-au plătit despăgubiri, respectiv vătămări corporale sau decese; consumul de alcool sau substanțe psihoactive în timpul conducerii; furnizarea de informații false la încheierea contractului RCA; sancțiunile pentru contravenții la regulile de circulație care au dus la suspendarea permisului de conducere.
  • introducerea unei franșize în cazul RCA (similar asigurării facultative CASCO). Șoferii vor avea opțiunea de a plăti o sumă fixă – franșiză – negociată cu asigurătorul, la încheierea poliței RCA pentru a obține un preț mai mic. Dacă nu sunt implicate accidente, beneficiază de reducerea prețului, dar în cazul daunei vor plăti asigurătorului suma convenită pentru despăgubire.
  • șoferii vor putea plăti polițele RCA în rate lunare, trimestriale sau semestriale.

Al doilea proiect de lege care vizează transpunerea Directivei UE se referă la modificarea și completarea Legii nr.213/2015 privind Fondul de garantare a asiguraților.

O schimbare principală este că victimele unui asigurător în faliment vor putea solicita despăgubiri de peste 500.000 de lei, în prezent fiind această limita.

În plus, persoanele grav rănite sau rudele celor decedați în accidente auto acoperite prin RCA-ul unor firme falimentare, precum Euroins și City Insurance, ar putea avea prioritate la despăgubire din partea Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA).

Recomandari
Show Cookie Preferences