România va adera la Schengen cu frontierele terestre: Riscuri pentru muncitorii asiatici în industria ospitalității?

România va adera la Schengen cu frontierele terestre: Riscuri pentru muncitorii asiatici în industria ospitalității?
Bucatar in restaurant. Arne9001 | Dreamstime.com

Antreprenorii din domeniul Horeca își exprimă optimist punctul de vedere cu privire la faptul că muncitorii asiatici nu vor părăsi România la 1 ianuarie 2025, odată cu intrarea în Schengen cu frontierele terestre.

Ruxandra Stoica, vicepreședinte al Federației Patronatelor din Industria Ospitalității (FPIOR), afirmă că „Nu este o îngrijorare fondată. Chiar dacă există un deficit de forță de muncă, angajații care sunt apreciați și tratați cu respect nu ar avea motive să plece. În plus, plecarea persoanelor cu permis de muncă este considerată o infracțiune și aceștia vor fi căutați.”

Aceasta continuă explicând că deficitul de forță de muncă în Horeca este estimat la 20-25%, iar în orașele turistice, în sezon, se poate ridica la 50%.

„În orașele care nu au turism, dar care prezintă vârfuri în anumite perioade (vară, decembrie), deficitul este de aproximativ 25-30%, iar în restul anului de circa 10-15%. Delta Dunării se confruntă cu o cerință mare de forță de muncă pe parcursul întregului an. Activitatea din Horeca nu este constantă și fluctuațiile sunt normale, astfel și nevoia de personal variază semnificativ în funcție de perioadă și localitate”, a mai adăugat Ruxandra Stoica.

România și Bulgaria vor adera la Schengen cu frontierele terestre începând cu 1 ianuarie 2025, conform unei decizii anunțate recent de președinția maghiară a UE.

Salariile angajaților asiatici în România

Conform lui Romulus Badea, partener „Soter&Partners” și vicepreședinte al Patronatului importatorilor de forță de muncă, salariile nete pentru muncitorii asiatici din România sunt următoarele:

Sudor: 800-900 euro

Ajutor de bucătar: 600-650 euro

Chef: peste 1000 euro, în funcție de experiență și specializare.

Muncitor necalificat în construcții: 650 euro

Muncitori calificați în construcții (de exemplu, faianțar, fierar betonist): 800-900 euro

Maiștrii (șefi de echipe): peste 1.100 euro

Cameristă: 600 euro

Bonă: 800-1000 euro

Muncitorii din ferme: 600 euro care nu au calificare.

Tractoriști și operatori de utilaje: 750 euro

Pe lângă salariile de bază, mulți muncitori străini beneficiază de diurnă, mese, cazare și, în unele cazuri, transport între locul de cazare și locul de muncă.

Pentru informații suplimentare, se poate consulta articolul despre câștigurile muncitorilor asiatici din România, semnalând o problemă de calificare în rândul celor care vin în țară.

Sursă foto: Dreamstime.com

Recomandari
Show Cookie Preferences