Românii percep o pensie decentă la nivelul de 1000 de euro lunar, însă unul din trei nu reușește să economisească - Sondaj

Potrivit unui sondaj național efectuat de ISRA Center, la cererea Asociației Administratorilor de Fonduri de Pensii Private (APAPR), românii estimează că o pensie lunară decentă ar trebui să fie de 4.945 RON (aproximativ 1.000 euro), cu 75% mai mult decât pensia medie actuală din sistemul public. Cu toate acestea, mulți nu reușesc să economisească suficient pentru a atinge această sumă.
37% dintre respondenți afirmă că nu pot să economisească niciodată
Numai 22% dintre respondenți au recunoscut că sparg deoparte bani pentru pensii, pe lângă contribuțiile la Pilonul 2 (pensii obligatorii administrate privat) și Pilonul 3 (pensii private facultative), un salt semnificativ față de 12% în anul 2022.
Un procent de 37% din respondenți nu reușește să economisească deloc, în timp ce 10% reușesc să pună bani deoparte o dată pe an, 37% o dată la câteva luni și doar 16% pot economisi lunar.
Pentru cei 63% care pot economisi, prioritățile pentru economii sunt, în ordinea importanței: fonduri pentru situații de urgență, vacanțe sau distrații, îmbunătățirea locuinței, educația copiilor și achiziționarea unei mașini personale.
Respondents have indicated an average desired pension amount of 4,945 RON, compared to 3,650 RON in the previous year's survey.
Conform Casa Națională de Pensii Publice, peste 10,4% din pensionari, adică sub jumătate de milion, încasează o pensie care depășește această sumă, evidențiind decalajul major între așteptările populației active și capabilitățile sistemului public de pensii, care se confruntă cu probleme financiare și demografice.
Pentru a face față acestui deficit între așteptări și realitate, Pilonul 2 de pensii private este considerat o soluție eficientă pentru acumularea de capital pe termen lung, având în vedere că 74% dintre români nu economisesc suplimentar.
Sondajul arată că 97% dintre participanți sunt conștienți de existența Pilonului 2 (față de 90% în sondajul anterior din 2022), iar 79% știu că sunt membri ai acestui sistem (66% în 2022).
61% dintre români demonstrează un nivel ridicat de încredere în Pilonul 2, o creștere semnificativă de la 43% în 2022.
De asemenea, 82% dintre respondenți consideră că Pilonul 2 trebuie menținut, comparativ cu 67% în 2022, evidențiind un maxim istoric al încrederii în pensiile private.
Toți indicatorii de satisfacție privind administrarea Pilonului 2 au înregistrat creșteri considerabile față de 2022. Aproape 60% dintre români sunt mulțumiți de accesibilitatea informațiilor despre Pilonul 2, iar 55% apreciază siguranța și garanțiile oferite de sistem.
Sondajul a relevat și o îmbunătățire în conștientizarea detaliilor despre Pilonul 2: 78% știu că banii acumulați sunt proprietatea lor, 71% cunosc că sumele se moștenesc, 69% că sunt garantate, iar 66% înțeleg că acești bani sunt investiți în piețele financiare active.
„Rezultatele arată o creștere considerabilă a încrederii și satisfacției românilor în Pilonul 2 de pensii private, reflectând atât performanțele investitorilor, cât și eforturile de comunicare ale industriei de conștientizare publică. Pe lângă contribuția sa financiară, Pilonul 2 joacă un rol esențial în educația financiară și în încurajarea economisirii”, afirmă Radu Crăciun, președintele APAPR.
Sondajul a fost efectuat la nivel național pentru mediul urban, pe un eșantion de 1.100 de respondenți cu vârste cuprinse între 25 și 60 de ani, având venituri medii și ridicate, în perioada ianuarie-februarie 2025. Marja de eroare este de 2,9%.