Rusia solicită retragerea Statelor Unite din România în cadrul negocierilor din Arabia Saudită, afirmă Cristian Diaconescu

Rusia solicită retragerea Statelor Unite din România în cadrul negocierilor din Arabia Saudită, afirmă Cristian Diaconescu
Cristian Diaconescu. FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Cristian Diaconescu, consilier prezidențial pe probleme de apărare și siguranță națională, a anunțat că reprezentanții Federației Ruse au cerut Statelor Unite să se retragă din Europa de Est, inclusiv din România, în cadrul discuțiilor ce au avut loc la Riad. Potrivit diplomatului, partea americană a refuzat această solicitare deocamdată, însă nu există garanții.

În cadrul unei intervenții la Antena 3, Diaconescu a caracterizat situația negocierilor dintre SUA și Rusia în Arabia Saudită ca fiind „dramatică”, subliniind că rușii nu au reușit să convingă partea americană.

„Este un moment critic, nu vreau să amplific emoțiile, dar situația este extrem de complexă. Timp de discuții între Rusia și SUA a existat un dublu obiectiv: în primul rând, Rusia a dorit să verifice dacă poate să își consolideze influența pentru a transforma SUA într-un aliat în proiecte de tip Ialta. În cazul în care acest lucru nu s-ar realiza, Rusia a încercat să convingă SUA să provoace diviziuni în relațiile transatlantice. Situația poate evolua rapid, dar rușii nu au reușit să îi convingă pe americani. Au dorit să transmită un semnal că Rusia este deschisă la discuții privind criza, abordându-le într-un mod pragmatic și tranzacțional”, a konkretizat Diaconescu.

El a adăugat că Rusia a cerut Statelor Unite să retragă garanțiile de securitate pentru țările care au aderat la NATO după 1997, inclusiv România. Această solicitare a fost adusă în discuție și înainte de invazia din Ucraina, atunci fiind refuzată de americani.

„Așteptările Moscovei sunt că, într-un anumit moment, SUA ar putea determina colegii din NATO să retragă garanțiile de securitate pentru țările care au aderat după 1997. Astfel, noi, cei care am intrat ulterior, am putea să nu mai beneficiem de aceste garanții. Această schimbare ar putea duce la negocierea unor acorduri în care noi nu am fi implicați, similar cu tratativele de la Yalta, recunoscând, astfel, o zonă de influență a Rusiei. Aceasta nu este doar interpretarea mea, ci o afirmație directă a lor”, a subliniat Diaconescu referindu-se la discuțiile din Riad.

„De asemenea, Rusia dorește să limiteze în mod considerabil proximitatea NATO pentru a-și gestiona mai bine problemele de securitate, având în vedere că aceasta a fost reafirmată în opinia publică”, a adăugat consilierul prezidențial.

„Nu avem garanții”

România a fost informată în legătură cu discuțiile, a specificat oficialul.

„Am fost informați, iar acest lucru este important pentru relevanța României. Informațiile ne-au fost comunicate, noi nu le-am solicitat. Statele Unite au refuzat această solicitare deocamdată, dar nu avem garanții”, a mai declarat Diaconescu.

Marți, reprezentanții Rusiei și ai Statelor Unite au desfășurat o rundă inițială de negocieri în Arabia Saudită, fără prezența europeanilor sau a oficialilor ucraineni. În acest context, președintele Franței a organizat întâlniri cu liderii europeni pentru a discuta despre situația din Ucraina și securitatea europeană, luni și miercuri, la care a participat și Ilie Bolojan, care a avut o întâlnire bilaterală cu președintele francez.

Diaconescu a menționat că discuțiile lui Ilie Bolojan cu Emmanuel Macron au fost „extrem de productive”.

„Din ceea ce știu, discuția a fost foarte pozitivă, Macron și-a asumat public o serie de declarații. Se pare că, în ciuda unor dificultăți, Franța consideră că parteneriatul de 16 ani rămâne esențial la nivel strategic”, a concluzionat Cristian Diaconescu.

Recomandari
Show Cookie Preferences