Se poate inversa îmbătrânirea? Un studiu recent evidențiază un efect neexplorat al exercițiilor fizice
Cercetătorii au descoperit că un tip de grăsime, acumulată în țesuturi pe măsură ce îmbătrânim, poate fi redusă prin activitate fizică, conform unei cercetări recent publicate.
Studiul a fost realizat de echipa de cercetători de la Amsterdam UMC și Maastricht UMC, care au analizat țesuturi de șoareci și umane înainte și după practicarea exercițiilor fizice.
Descoperirile au fost publicate în revista Nature Aging.
Riekelt Houtkooper, profesor la Amsterdam UMC, a menționat că „ideea de a inversa îmbătrânirea a fost considerată mult timp o poveste fantastică, iar acum aceste rezultate ne ajută să înțelegem mai bine procesul de îmbătrânire.”
Georges Janssens, primul autor al lucrării și profesor asistent, a adăugat că „întreaga lume consideră că anumite lucruri sunt inevitabile în procesul de îmbătrânire, dar acest lucru poate fi contestat. Prin aprofundarea cunoștințelor despre acest proces, putem căuta soluții noi de intervenție.”
În ultimele decenii, studiile de laborator au sugerat că bolile asociate cu vârsta ar putea fi gestionate prin intervenții în procesele fundamentale care contribuie la îmbătrânire. Deși s-au făcut progrese în cartografierea modificărilor metabolice asociate cu acest proces, există încă multe aspecte neexplorate.
„Am dorit să extindem cunoștințele despre compoziția lipidică a organismului, având în vedere importanța acestora în alimentație și funcționarea celulară. Lipidele specifice constituie membrana celulară, păstrând separările dintre interiorul și exteriorul celulei,” a explicat Houtkooper.
Efectul exercițiilor fizice asupra grăsimilor corpului
Pentru a extinde aceste cunoștințe, cercetătorii au studiat modul în care se schimbă compoziția grăsimilor în țesuturi la șoareci.
Echipa a analizat zece tipuri de țesuturi, inclusiv musculare, renale, hepatice și cardiace.
Investigarea a arătat că un tip de lipide cunoscut sub denumirea de bis(monoacilglicerol) fosfați (BMP) era crescut în toate țesuturile animalelor mai în vârstă, indicând o acumulare a acestora pe parcursul îmbătrânirii.
Cercetătorii au dorit să verifice dacă acest lucru este valabil și pentru oameni.
Deși nu au putut analiza o diversitate atât de mare de țesuturi, acumularea de BMP a fost identificată și în biopsiile musculare ale persoanelor în vârstă.
Analizând biopsiile musculare ale persoanelor înainte și după un program de exerciții fizice de o oră pe zi, cercetătorii au observat o reducere a nivelurilor de BMP la cei activi.
Aceste constatări reprezintă un avans semnificativ în înțelegerea procesului de îmbătrânire, dar nu formează răspunsul final, subliniază cercetătorii.
Echipa intend să continue studiile pentru a explora modul în care nivelurile de BMP contribuie la îmbătrânire, impactul acumulării acestora și dacă exercițiile fizice sunt singura modalitate de a influența nivelurile acestor lipide.